Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna pomjena sustava

ONI NAJTEŽE DOLAZE DO POSLA Na burzi ih je čak 7.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zemlji u kojoj je više od 270 tisuća nezaposlenih, teško je doći do posla. Osobama s invaliditetom još i teže. I oni koji se uspiju zaposliti, uglavnom rade na mjestima pomoćnih zanimanja.

Zakonske kvote koje su uvedene poslodavcima daju rezultate. No, najveći problem niske su kvalifikacije osoba s invaliditetom. Na tome se, poručuju sa zavoda za zapošljavanje, hitno mora poraditi.

Pročitajte i ovo Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe'' Osoba s invaliditetom - 1 Novost Dobra vijest za osobe s invaliditetom, uskoro će dobiti nacionalnu i EU iskaznicu: U registru je više od 600 tisuća ljudi

Gordana već tri mjeseca radi kao čistačica u Domu za starije osobe. Osoba je s intelektualnim teškoćama pa je posao dugo tražila. Njezinim radom poslodavac je zadovoljan.

'Ona nam je došla putem javnih radova, ali smo joj produžili ugovor jer se pokazala zaista izvrsna', rekla je mr.sc. Jasminka Dlesk Božić, ravnateljica Doma za starije osobe.

U Hrvatskoj je zaposleno više od 11 tisuća osoba s invaliditetom. Mahom su to radna mjesta pomoćnika kuhara, čistača, administativnih službenika ili radnika na proizvodnoj liniji. Najveći problem kod zapošljavanja je niska razina kvalifikacija.

'Tržište je pokazalo da mi nemamo stručno osobosobljenih osoba s invaliditetom koji prate tržište rada i to nam je najveći nedostatak', rekla je Marijana Grgin iz Zavoda za zapošljavanje.

Uvedene su i kvote. Prema Zakonu, poslodavac koji zapošljava više od 20 osoba, mora imati 3 % zaposlenih osoba s invaliditetom.

'U narednoj godini će se tek vidjeti efekat pravi od te zakonske obveze zapošljevanja osoba s invaliditetom', kazale ja Jasenka Sučec iz Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

No, nužno je raditi na prekvalifikaciji i usavršavanju.  Tea, Anamarija i Emina završile su za pomoćne kuhare i slastičare po programu za osobe s intelektualnim teškoćama. Sve su bez posla. No, dobile su priliku stručno se usavršiti. Njihov sadašnji poslodavac, kod kojeg su na stručnom osposobljavanju, ističe kako postoji vjerojatnost da neku od njih i trajno zaposle. U svakom slučaju, stečeno znanje dobro će im doći. Na vidiku je i nova prilika. 

Svoju priliku na burzi rada čeka više od 7000 osoba s invaliditetom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene