U zemlji u kojoj je više od 270 tisuća nezaposlenih, teško je doći do posla. Osobama s invaliditetom još i teže. I oni koji se uspiju zaposliti, uglavnom rade na mjestima pomoćnih zanimanja.


Zakonske kvote koje su uvedene poslodavcima daju rezultate. No, najveći problem niske su kvalifikacije osoba s invaliditetom. Na tome se, poručuju sa zavoda za zapošljavanje, hitno mora poraditi.

Vezani članci Anka Slonjšak Pravobraniteljica poziva na hitno donošenje Zakona o asistenciji: "U povećanom su riziku od nasilja" Vesna Škulić VIDEO Bivša zastupnica kroz suze opisala horor: "Čekala sam reklame da počnem vikati. Policajac je ušao kroz prozor..."

Gordana već tri mjeseca radi kao čistačica u Domu za starije osobe. Osoba je s intelektualnim teškoćama pa je posao dugo tražila. Njezinim radom poslodavac je zadovoljan.

'Ona nam je došla putem javnih radova, ali smo joj produžili ugovor jer se pokazala zaista izvrsna', rekla je mr.sc. Jasminka Dlesk Božić, ravnateljica Doma za starije osobe.

U Hrvatskoj je zaposleno više od 11 tisuća osoba s invaliditetom. Mahom su to radna mjesta pomoćnika kuhara, čistača, administativnih službenika ili radnika na proizvodnoj liniji. Najveći problem kod zapošljavanja je niska razina kvalifikacija.

'Tržište je pokazalo da mi nemamo stručno osobosobljenih osoba s invaliditetom koji prate tržište rada i to nam je najveći nedostatak', rekla je Marijana Grgin iz Zavoda za zapošljavanje.

Uvedene su i kvote. Prema Zakonu, poslodavac koji zapošljava više od 20 osoba, mora imati 3 % zaposlenih osoba s invaliditetom.

'U narednoj godini će se tek vidjeti efekat pravi od te zakonske obveze zapošljevanja osoba s invaliditetom', kazale ja Jasenka Sučec iz Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

No, nužno je raditi na prekvalifikaciji i usavršavanju.  Tea, Anamarija i Emina završile su za pomoćne kuhare i slastičare po programu za osobe s intelektualnim teškoćama. Sve su bez posla. No, dobile su priliku stručno se usavršiti. Njihov sadašnji poslodavac, kod kojeg su na stručnom osposobljavanju, ističe kako postoji vjerojatnost da neku od njih i trajno zaposle. U svakom slučaju, stečeno znanje dobro će im doći. Na vidiku je i nova prilika. 

Svoju priliku na burzi rada čeka više od 7000 osoba s invaliditetom.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju