Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki snijeg na Biokovu, gdje ga je protekle noći palo novih petnaestak centimetara, prouzročio je snježne lavine koje su zamijećene na predjelu Troglav i na još nekoliko biokovskih vrhova i većih planinskih strmina, rekao je jutros dežurni tehničar na televizijskom odašiljaču na Biokovu Josip Samac.


Planinari, koji možda dođu na Biokovo, trebaju biti vrlo oprezni zbog mogućih snježnih lavina, koje inače nisu uobičajene na toj najvišoj primorskoj planini, upozorava Samac.

Vezani članci Biokovo, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Na Biokovu palo četrdesetak centimetara snijega, u nanosima ga ima i više od jednog metra Kanader, ilustracija Lokaliziran požar na Biokovu: Vatrogasci se pješice uspinjali prema vrhu planine, ostat će dežurati tijekom noći

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri visina snijega je oko 1,5 metara, što i nije česta 'zimska slika' oko televizijskog odašiljača zbog vjetra što puše na vrhu Biokova, a temperatura je jutros bila minus 6 Celzijevih stupnjeva. U nanosima snijeg je visok oko 4,5 metara, a na ostalim planinskim predjelima viši od 2 metra, kazao je Samac.

Biokovska cesta nije prohodna.

Čišćenje te dvadesetak kilometara duge planinske prometnice od prijevoja Staza do vrha Biokova počet će u ponedjeljak kako bi bila obavljena smjena 'posade' na odašiljaču.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj upozoravaju izletnike da automobilom ne kreću dalje od prijevoja Staza kako ne bi ostali u snijegu i na zaleđenoj cesti na kojoj, bez obzira na zimsku opremu, nema mogućnosti kretanja ni mimoilaženja automobila. (Hina)