Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odmah po zatvaranju birališta na lokalnim izborima, u 19 sati, donosimo procjene rezultata za 4 velika grada: Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. Naime, na više od 200 biračkih mjesta u tim gradovima glasače će dočekati kutije Nove TV i Ipsos Pulsa. Imat će priliku ispuniti anketu o tome kako su glasovali i tako sudjelovati u velikom istraživanju kakva se u svijetu provode već 50 godina.


U 19:00 budite uz Novu TV i Dnevnik.hr: Objavljujemo prve procjene razultata lokalnih izbora!

Na Lokalnim izborima, osim glasačkih listića, na nekim će biralištima građane dočekati i kutije za izlazne ankete. Radi se o običnim upitnicima o tome za koga ste glasovali na izborima. 'Na prvoj stranici je pitanje o glasovanju za gradsko vijeće odnosno skupštinu. Na drugoj stranici je pitanje o glasovanju za gradonačelnika', objašnjava Dragan Bagić, voditelj izlaznih anketa.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrivamo za koga bi birači glasovali u 4 velika grada u drugom krugu izbora Slika nije dostupna Rezultati lokalnih izbora 2017 - HDZ-u 13 županija i 6 župana, Plenković: "Možemo konstatirati uspjeh"

Anketa je dobrovoljna i u potpunosti anonimna. Upitnik još sadrži i pitanja o spolu, dobi i stručnoj spremi. 'Izlazne ankete su samo procjene. One nisu stvarni niti službeni rezlultati nego se temelje na jednom uzorku. Ali na temelju njih možemo dobit dosta dobar dojam koji će biti stvarni odnosi snaga', dodaje Bagić.

>> GONG: Predizborna subota protječe uglavnom šutljivo

Na lokalnima nemamo jedne nego velik broj izbora pa je nemoguće izlaznim anketama pokriti sve lokacije. Zato će se provoditi samo u 4 najveća hrvatska grada Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Nova TV objavit će prve procjene rezultata odmah po zatvaranju birališta u 19 sati. 'Kao svako istraživanje na uzorku moguća su određena odstupanja. Ona više govori o nekim osnovnim odnosima nego što precizno predviđaju koji će biti ishod', kaže Bagić.

Od sudionika se traži samo da na tih nekoliko pitanja odgovore iskreno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook