Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravilnik o prehrani studenata korak je prema izravnoj dodjeli pomoći onima kojima je najpotrebnija, pripreman je godinu dana u pregovorima sa studentima i studentskim centrima, a u javnoj raspravi podržali su ga svi studentski predstavnici, priopćeno je danas iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).


Reagirajući na medijske tvrdnje kako je 'MZOS neosnovano i bez znanja studenata podignuo cijene studentskih obroka', iz Ministarstva ističu da prate situaciju u restoranima studentske prehrane, vezano uz primjenu novoga Pravilnika o prehrani.

Taj pravilnik, navode iz Ministarstva, ima nekoliko glavnih ciljeva, a prvi je osigurati financijsku održivost sustava jer se cijene obroka nisu mijenjale u proteklih 15 godina, dok su cijene svih namirnica i energenata bitno porasle.

Dodaje se kako je cijena kompletnog obroka povećana sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta), što znači da je cijena meni obroka za studente povećana za 2,10 kuna.

>>
Studenti ogorčeni: Hrana je loša i preskupa

Kao drugi cilj navodi se važnost nutritivne kvalitete prehrane jer, kažu iz MZOS-a, nije opravdano koristiti ograničena sredstva Državnoga proračuna za subvencioniranje studentske prehrane s niskom nutritivnom vrijednošću te je zato smanjena subvencija na artikle koji nisu sastavni dio kompletnog obroka, sa 73 posto na 50 posto.

Dodaju kako je jedan od glavnih ciljeva promjena sustava studentskih potpora prema izravnim potporama studentima slabijega socijalno ekonomskog statusa.

MZOS podsjeća da se za sustav studentske prehrane godišnje izdvaja više od 250 milijuna kuna, dok istodobno Ministarstvo godišnje raspolaže samo s 40 milijuna kuna studentske stipendije.

Također podsjeća da je javna rasprava trajala 45 dana i imala je veliku medijsku pozornost, ali je komentare poslalo samo 17 pojedinaca, a svi komentari uzeli su se u obzir prilikom izradbe konačnoga teksta Pravilnik o prehrani studenata.

Iz Ministarstva ističu da prate moguće probleme u provedbi Pravilnika. Podsjećaju da se u Pravilniku prvi put uvode lokalna povjerenstva za kvalitetu prehrane, u kojima većinu čine studenti, koja predlažu poboljšanje rada ili raskid ugovora s restoranima koji ne poštuju Pravilnik.

Ministarstvo je i u izravnom telefonskom i elektroničkom kontaktu s Centrom za autorizaciju prava, dekanima visokih učilišta, ravnateljima studentskih centara i voditeljima restorana te svaku pritužbu rješava odmah, a otvorilo je i posebnu e-mail adresu: stud-prehrana@mzos.hr. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Karlo Keretić treba pomoć za liječenje Karlo treba skupi tretman, obitelj je očajna: "Pomozite, naša sreća brzo se pretvorila u tugu i strah..." Prvi dan škole s epidemijom koronavirusa Kako se prebaciti na online nastavu, ako zatreba? Koronavirus je stao na put svemu na početku ove školske godine