Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske tvrtke koje imaju radnike u Siriji do sada nisu tražile evakuaciju unatoč pogoršanju sigurnosnog stanja u toj zemlji, a hrvatsko veleposlanstvo u Kairu, koje pokriva Siriju i počasni konzul u Damasku u stalnom su kontaktu s njima.


'Do sada nije bilo zahtjeva za evakuacijom od strane hrvatskih tvrtki koje će u konačnici odlučiti hoće li povlačiti svoje radnike ili ne, a hrvatsko veleposlanstvo u Kairu i počasni konzul u Damasku u stalnom su kontaktu s njima', ističe se u MVPEI-u.

U Siriji je na privremenom radu, prema informacija MVPEI-a, oko 140 Hrvata koji su većinom djelatnici Ine i Crosca.

Ministarstvo vanjskih poslova već duže vrijeme ima preporuku na svojoj internetskoj stranici da se ne putuje u Siriju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja uzrokovanog demonstracijama i prosvjedima diljem zemlje. Hrvatskim državljanima se savjetuje da do daljnjeg ne putuju u Sirijsku Arapsku Republiku.

Kao posljedica događaja u regiji Bliskog istoka, te zbog zahtjeva za demokratizacijom političkog života, u ožujku su diljem Sirije izbile demonstracije i prosvjedi praćeni sukobima sa snagama sigurnosti u kojima ima veliki broj mrtvih i ranjenih. Demonstracije i prosvjedi i dalje traju u većini gradova u državi, uključujući glavni grad Damask. Također, zbog prosvjeda su blokirane mnoge prometnice diljem zemlje, uključujući autoceste između Tartusa i Latakije, Latakije i Aleppa, Homsa i Aleppa, te Damaska i granice s Jordanom.

Američko veleposlanstvo u Damasku pozvalo je sve Amerikance da odmah napuste Siriju dok još ima komercijalnih letova u svojoj preporuci postavljenoj na internetskoj stranici veleposlanstva u srijedu. SAD vjeruje da Sirija tone u građanski rat te da su stoga stranci u opasnosti. (Hina)

 

Vezani članci Andrej Plenković Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev Dojava o bombi na sudu Otkriveno tko je zvao sud i prijetio bombama: Otkazana ročišta, svi evakuirani
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju