Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MVPEI: Bush u Zagrebu 4. i 5. travnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush zajedno sa suprugom Laurom boravit će u posjetu Hrvatskoj 4. i 5. travnja, a očekuje se da će u američkom izaslanstvu biti državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley, izjavila je u Zagrebu državna tajnica za politička pitanja u MVPEI-u Bianca Matković.

Posjet predsjednika SAD-a, koji je, kako je rekla Matković, "po političkim i sigurnosnim obilježjima uistinu poseban događaj za RH", zajednički pripremaju američke službe i hrvatski organizacijski odbor u kojem su predstavnici Ureda predsjednika, Vlade, MVPEI-a, ministarstva obrane, unutarnjih poslova i pomorstva te grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Tajvan se priprema za tajfun stiže haikui Tajvan se priprema za tajfun: Evakuirane tisuće ljudi, otkazani letovi i trajektne linije Slika nije dostupna Nova TV pogodila: Bush dolazi u Hrvatsku

Također se očekuje dolazak niz drugih dužnosnika Bijele kuće i State Departmenta. Točan sastav američkog izaslanstva zasad nije poznat, ali se zna da u Zagreb dolazi izaslanstvo koje će pratiti Busha na summitu NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. travnja, rekla je Matković na konferenciji za novinare sazvanoj povodom posjeta američkog predsjednika Hrvatskoj.

Predsjednik Bush sastat će se u petak, 4. travnja, s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Uredu predsjednika, a za subotu, 5. travnja, je predviđen susret s premijerom Ivom Sanaderom u Banskim dvorima. Zasad nema informacija o posjetu američkog predsjednika Dubrovniku, rekla je Matković.

Također se razmatraju mogućnosti da se predsjednik Bush izravno obrati hrvatskim građanima. Osim toga, predviđa se i sastanak predstavnika zemalja koje će dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu s američkim predsjednikom, predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom.

Operativni stožer sa sjedištem u MVPEI-u, koji se bavi medijskim praćenjem posjeta, počeo je u utorak s radom, a počele su i pripreme za organizaciju press centra.

Što se tiče posebne regulacije prometa u Zagrebu 4. i 5. travnja, "učinit ćemo apsolutno sve što možemo da građani što manje osjete promijenjen prometni režim i da olakšamo prolazak kroz grad" pritom poštujući sigurnosne propise, rekla je Matković zamolivši građane za razumijevanje.

Na pitanje novinara o najavi nekih nevladinih organizacija da će održati prosvjede u vrijeme posjeta, Matković je rekla da za sada nema službenih najava prosvjeda, ali da u demokraciji svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje.

Predsjednik Bush bit će smješten u nekom od zagrebačkih hotela, a tijekom boravka moći će uživati u hrvatskim nacionalnim jelima i vinu. Tako će mu u petak biti servirana riba, a u subotu meso, doznaje se u MVPEI-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene