Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz MVEP-a su poručili kako je promaknućima ispravljena višegodišnja nepravda prema pojedinim profesionalnim diplomatima koji nisu promicani više od pet godina


Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač promaknuo je određeni broj djelatnika MVEP-a u skladu sa zakonima i u nastojanju da se ispravi nepravda prema pojedinim diplomatima koji nisu napredovali godinama, priopćio je u srijedu MVEP.

Vezani članci Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Havarija tegljača na Atlantiku: Lociran prevrnuti čamac za spašavanje, uočeno i beživotno tijelo u moru Miro Kovač (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Kovač: "U kampanji Grabar-Kitarović događaju se podmetanja kojima je cilj naštetiti joj"

Jutarnji list je u srijedu objavio da je ministar Kovač mjesec dana prije izbora promaknuo 270 zaposlenika MVEP-a, dodajući da "neki od njih za to nisu imali uvjete".

Ministarstvo je odgovorilo da je Kovač odluku o promaknućima u više diplomatsko zvanje donio povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i sukladno Zakonu o vanjskim poslovima, Zakonu o sustavu državne uprave i Pravilniku o unutarnjem redu MVEP-a.

"Postavljenjima i promaknućima u više diplomatsko zvanje uvažava se osobni doprinos profesionalnih diplomata izgradnji hrvatske službe vanjskih poslova, motivira ih se za učinkovito i kreativno izvršavanje radnih zadataka i omogućava im se nastavak karijernog napredovanja", ističe se u priopćenju.

MVEP ujedno naglašava da je ovim promaknućima ispravljena i višegodišnja nepravda prema pojedinim profesionalnim diplomatima koji nisu promicani više od pet godina.

U priopćenju ministarstva ne navodi se o kolikom se broju promaknuća radi.

Po pisanju Jutarnjeg lista, Kovač je promaknuo više djelatnika nego što su to zajedno učinili dvoje njegovih prethodnika Goran Jandroković i Vesna Pusić.

MVEP je na to odgovorio, ne navodeći brojeve, "da je prethodna čelnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova pojedine diplomate promaknula i po dva puta godišnje, s tim da je odluke o promicanju donosila čak i u siječnju 2016., više od dva mjeseca nakon zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor".

Promaknuti zaposlenici MVEP-a u skladu s unapređenjem dobit će i veće plaće, piše Jutarnji, a Ministarstvo poručuje da se radi o iznosima u okviru odobrenih sredstava za plaće u MVEP-u. "Financijska su sredstva planirana. Nikakvog dodatnog opterećenja za državni proračun neće biti", zaključuje ministarstvo. (Hina)