Teretni brod, arhiva (Foto: AFP)
Teretni brod, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je u utorak da se hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros vratio iz Libije u Hrvatsku, što je rezultat kontinuiranih napora službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti.


Nakon dugotrajnih nastojanja Ivan Furčić vratio se u Hrvatsku, navodi u priopćenju MVEP o splitskom pomorcu koji je radio na malteškom brodu "Sovereign M" i proživljavao dramu otkako je ljeti 2015. godine brod bez tereta bio zaustavljen ispred libijske obale, a cijelu je posadu uhitila jedna od tamošnjih plemenskih milicija i odvela u zatvor pod optužbom da su namjeravali krijumčariti naftne derivate.

Vezani članci Teretni brod, Ilustracija Prekinuta je potraga za nestalim pomorcem iz Hrvatske: "Temperatura mora je 15 C, u tim uvjetima preživljavanje je moguće 26 sati" Spašavanje splitskog pomorca s tankera Pomorac iz Splita teško ozlijeđen na tankeru kod Španjolske: Para mu je opekla oko 20 posto tijela

"Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima", navodi MVEP u svome priopćenju za medije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova "od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo je olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim sudom u Libiji, kao i rješavanje predmeta", navodi se.

MVEP zahvaljuje svima uključenima u rješavanju ovoga slučaja na ustrajnosti i posvećenosti, zaključuje se u priopćenju.

Ivan Furčić bio je prvi časnik palube na brodu "Sovereign M" kada su koncem kolovoza, odnosno početkom rujna 2015. godine zaustavljeni ispred teritorijalnih libijskih voda od jedne od tamošnjih milicija. U Libiji je tada vladao kaos, pa je nakon premještanja pritvorenika na nekoliko lokacija, prvo ročište održano tek u travnju ove godine u Tripoliju. Presuda je donesena brzo, a Furčić je zajedno s ostalim članovima posade osuđen na tri godine zatvora zbog namjere šverca naftnih derivata iz Libije.

Samo je kuhar, inače državljanin Gruzije, oslobođen svake krivnje.

Koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) za Hrvatsku Romano Perić, koji je od početka bio uključen u slučaj Furčić, izjavio je kako mu je drago što je agoniji Ivana Furčića i njegove obitelji došao kraj i da je sve, s obzirom na okolnosti u Libiji, sretno završilo.

"Ovaj i slični slučajevi poruka su pomorcima da prije ukrcaja provjere kompaniju i mjesta plovidbe kako se ne bi doveli u potencijalno opasnu situaciju“, rekao je Perić.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan izrazio je zadovoljstvo što je Ivan konačno slobodan nakon više od dvije godine provedene u zatvoru.

Upozorio je da je i dalje u ovom trenutku još puno pomoraca u zatvorima diljem svijeta. "Kriminalizacija pomoraca je rastući problem s kojim se moramo boriti na svjetskoj razini“, rekao je.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je da je Furčićev povratak iz Libije rezultat kontinuiranih napora niza hrvatskih institucija i dužnosnika (N.C./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju