Policajka u školi, ilustracija
Policajka u školi, ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

MUP više godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od tih aktivnosti je akcija "Poštujte naše znakove" koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi 25 godina.


U MUP-u ističu da se upravo zahvaljujući toj akciji broj poginule i ozlijeđene djece na našim cestama od tada znatno smanjio. Unatrag deset godina na našim je cestama poginulo šezdesetšestero djece, a ozlijeđeno ih je 10.172.

Vezani članci Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave Nakon napada na policajce prostor Markova trga postaje štićeni prostor: Hoće li se moći na prosvjed i u crkvu? Policija, ilustracija Poznato koji su najčešći prekršaji u prometu i koja je najveća naplaćena kazna: Je li novi strogi zakon ispunio svrhu?

Zabilježeno je smanjenje broja najtežih stradavanja, ali zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama.

Stradavanja djece u prometu

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija.

Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

"Broj poginule djece manji je za 40 %, što u brojkama znači da je ove godine poginulo troje djece, u odnosu na njih petero u istom razdoblju prošle godine. Teško ozlijeđene djece je više za 3,4 %, a lakše ozlijeđene je manje za 24,8 %. Što se ukupnog stradavanja tiče, ponovno je najviše djece nastradalo kao putnici u vozilima.
Stoga, ovim putem upućujemo apel roditeljima, da osiguraju da su im djeca svih uzrasta, koju prevoze u vozilima vezana ili na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja", priopćio je MUP.

Roditelji su primjer – dobar ili loš

Navode da je vrlo važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju.

Roditelji, koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu. Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje.

Razlozi radi kojih su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrani te nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

U prve razrede upisano 40.000 djece

"Zbog svega navedenog, početkom nove školske godine 2020./2021. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području Republike Hrvatske upisano oko 40.000 djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

Broj i način provođenja policijskih aktivnosti bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Također, posjete školama bit će realizirane isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima", dodaje se u priopćenju MUP-a.

Policajci i policajke u školama

Tijekom rujna, policajci će održati kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prilikom čega će se učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci.

Policajci će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

"Također, tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Isto tako, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu", najavljuju iz policije.

Sankcije za nesavjesne vozače

Najavljuju da će biti sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola te će se pojačano kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

U vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati će vozače koji nepropisno parkiraju vozila.

"U školama u kojima su oformljene na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica, a policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca", zaključuje se u priopćenju MUP-a.

Oglasila se i pravobraniteljica za djecu

O početku nove školske godine oglasila se i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Kako je napisala, za djecu je važno da nastavu pohađaju u školi.

Apelirala je na osnivače škola i Ministarstvo znanosti i obrazovanja da ravnateljima škola, na kojima je najveća odgovornost, daju maksimalnu podršku. "Prilagodba škola za funkcioniranje u kriznim uvjetima nužno zahtijeva dodatna sredstva i na tome se ne smije štedjeti", napisala je Pirnat Dragičević.

Pozvala je i roditelje da slijede upute škole i probleme rješavaju surađujući sa školom te da svoje strahove ne prenose na djecu, već da im pruže sigurnost i podršku. "Ne zaboravimo da se velik i važan dio života naše djece odvija u školi i u vezi sa školom, a škola je mnogo više od borbe protiv koronavirusa", smatra Pirnat Dragičević.

"Posebnu pažnju trebamo posvetiti prvašićima i pomoći im da početak školovanja za njih bude lijepo i poticajno iskustvo i da se u školi osjećaju sigurno i prihvaćeno, a za to će se, vjerujem, pobrinuti njihove učiteljice i učitelji. Pozivam i sve druge članove obitelji malih školaraca da ih podrže", dodala je Pirnat Dragičević.