U nekadašnjem hotelu Spačva na autocesti Županja – Lipovac, nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo, MUP je otvorio Smještajno-obučni centar pri PU vukovarsko-srijemskoj koji je u petak obišao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, poručivši kako je tim centrom hrvatska granična policija dobila na efikasnosti i mobilnosti, a pojačana je i sigurnost državne granice sa Srbijom.

Galerija +0 Ministar Davor Božinović (Foto: Ivica Galoic/Pixsell)

"Iz susjednih županija su policijski službenici svaki dan putovali na ispomoć na granicu sa Srbijom, što je stvaralo i dodatne troškove i efikasnost je bila na nižoj razini, s obzirom na to da im se u smjenu uračunavalo i vrijeme putovanja. A s druge strane, u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj su za tih nekoliko sati, koje su se gubili svaki dan, morali angažirati dodatne snage, opet na prekovremene sate", rekao je Božinović.

Vezani članci Crveni Križ Strava blizu Libanona: Potonuo brod sa 60 ljudi Migranti preminuli pokušavajući doći do Europe, ilustracija Tragedija na obali: More izbacilo tijela 13 migranata, među njima šestero djece

Istaknuo je kako se centar nalazi na idealnoj lokaciji, u blizini autoceste i državne granice, čija će se sigurnost otvaranjem ovog centra pojačati jer 120 policajaca, koliko ih je sada smješteno u Spačvi, može vrlo brzo reagirati na svaku iznenadnu situaciju.

"Granični policajci koji rade jedan vrlo zahtjevan posao sada imaju uvjete koje želim da ima svaki hrvatski policajac kada mu se daju dodatne zadaće", ustvrdio je Božinović. Dodao je kako će se pored pružanja smještaja u centru provoditi i druge aktivnosti, poput obuke i specijalističkih tečajeva, koji će se u suradnji s Frontexom provoditi i s graničnim policijama članica EU-a.

Napomenuo je da sve troškove održavanja objekta i smještaja te obuke financira EU.

"To je jedna od vrlo velikih, vidljivih prednosti članstva u EU-u", poručio je ministar i podsjetio kako je Vlada na sjednici u četvrtak donijela sve potrebne promjene i izmjene pravilnika kako bi se ustrojila nova jedinica unutar PU vukovarsko-srijemske. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju