Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je sa Zajednicom gospodarskih subjekata potpisalo okvirni sporazum za nabavu uređaja za mjerenje brzine, kojim će u sljedeće tri godine broj takvih uređaja biti povećan za dva i pol do tri puta, što bi trebalo doprinijeti povećanju razine sigurnosti prometa na cestama.

Galerija


Zadnji pokušaj koji je MUP radio na planu modernizacije, posebice mjernih uređaja propao je 2015., a mi smo ga kao i većinu drugih stvari priveli kraju”, rekao je nakon potpisivanja ugovora ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vezani članci Moderna kamera za nadzor brzine (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) U Hrvatsku stižu nove superkamere koje mogu uhvatiti vozače u nepropisnom korištenju mobitela, nekorištenje pojasa, nepropisnog pretjecanja... Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic) Drastične kazne dale rezultat: U prvih mjesec dana od primjene novog zakona znatno pao broj poginulih u prometnim nesrećama

Novac za provedbu gotovo 53 milijuna kuna vrijednog ugovora osiguran je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a potpisan je na razdoblje od tri godine. Za svaku godinu precizirano je koliko će uređaja biti postavljeno, a u končanici će broj uređaja za mjerenje brzine povećati za dva i pol do tri puta.

Policija trenutno raspolaže s 26 fiksnih kamera, a potpisanim ugovorom će nabaviti 75 novih kamera. Ugovorom je predviđena i nabavka 50 fiksnih i 100 ručnih lasera za mjerenje brzine. Osim što mjere brzine kretanja, uređaji će koristiti i za utvrđivanje drugih prekršaja kao što je korištenje mobitela i nekorištenja pojasa u vožnji.

U sljedećoj godini dodatni iskorak bit će učinjen i automatizacijom podataka, što znači da će onog trenutka kad se na radarskoj slici snimi vozača u prekršaju, slika automatski biti vidljiva u središnjem centru gdje će se odmah pisati i kuvertirati prekršiteljeva prijava. Po ministrovim riječima to će ubrzati proces i podići izvjesnost 'penalizacije' koja doprinosi podizanju prometne kulture.

„To je veliki napredak u odnosu na postojeće stanje, višestruko ojačavamo kapacitete prometne policije i siguran sam da ćemo time doprinijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama”, rekao je Božinović, dodavši da time čine još jedan korak u modernizaciji rada hrvatske policije.

Zbog crnih brojki MUP pokrenuo "sveobuhvatni proces" povećanja sigurnosti na cestama

Božinović, međutim, kaže kako nisu zadovoljni trenutnim stanjem u prometu kao ni brojkama budući da je u prvih 11 mjeseci ove godine bilo je više od 30 tisuća prometnih nesreća, a do danas je na cestama 313 osoba izgubilo život.

MUP je stoga krenuo u sveuobuhvatni proces koji uključuje izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama, čije je nacrt poslan na mišljenje drugim ministarstvima, a očekuje se da će biti usvojen u prvom tromjesečju iduće godine.

Na kritike da neće biti izvedivo zakonom planirano oduzimanje automobila recidivistima ministar je rekao da su ti stručnjaci zanemarili da je riječ o privremenom oduzimanju vozila do završetka sudskog postupka.

„Iz iskustva drugih zemalja privremeno oduzimanje je faktor koji dodatno doprinosi regularnijem ponašanju u prometu jer kad znate da bi vam automobil mjesec, dva pa i tri mogao biti nedostupan onda se drugačije postavljate kao vozač”, rekao je Božinović, pojasnivši da će duljina trajanja privremenog oduzimanja vozila ovisiti o trajanju sudskog postupka.

Izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama previđaju strože kazne za prometne prekršaje, posebice kad je riječ o rescidivistima koji su se po ministrovim riječima dosad provlačili ispod radara, a također se nije vodila odgovarajuća evidencija niti su kazne bile primjerene.

Posljednje udarnog vikenda pred Božić u Hrvatskoj je zabilježeno oko 3700 prometnih prekršaja, a dvije osobe su poginule. I taj je vikend ukazao na velik broj recidivista - čak 12 posto što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola te preko 35 posto vezano za prekoračenje brzine. (Hina)