Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Skupljati papire ili ne?

'Muke po vrtiću': 'Skupljam papire, a ne znam zašto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji vrtićke djece u Zagrebu su zbunjeni. Kako bi se sve pripremilo za srpanjsko poskupljenje, Grad im dostavlja obavijesti o prikupljanju potrebnih dokumenata za olakšice. No, iz gradskog SDP-a poručuju kako dokumenti nisu potrebni jer do poskupljenja neće doći.

Krešo Sočković je samo jedan od 60.000 roditelja s upitnikom iznad glave. Sat i pol sakupljanja i plaćanja papira za olakšice pri upisu svojih blizanaca u vrtić, dok odluka o poskupljenju još visi u zraku. 'Ja skupljam papire, a ne znam zašto skupljam. Nije problem dobiti one papire koji ništa ne stoje. Problem je što je već došao rok za predaju papira, skoro je svibanj, a mi ne znamo hoćemo li i pod kojim uvjetima smjestiti dijete u vrtić', kazao je Krešo.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji" Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska

Po starim uvjetima, spremno kažu u gradskom SDP-u. Papiri, kažu, ne trebaju, Bandićevog dizanja cijena u nebesa neće biti. 'Zahtijevat ćemo od gradonačelnika reviziju te odluke, a ako ne ide tako, skupština će svim demokratskim principima osporiti tu odluku koja je apsolutno nepravedna. U obzir uzima dohodovni cenzus, umjesto imovinskog', kazao je SDP-ov Mirando Mrsić.

Ogorčene su i udruge. Dokumentacija koju roditelji moraju sakupiti do kraja travnja je manjkava i nelogična. 'Ako pričamo o prihodovnom cenzusu, porezna kartica nije jedini dokument kojim možete dokazati prihode. Što je s porodiljnim naknadama, naknadama za nezaposlene, bolovanje?', kazala je Petra Razić Rogić iz udruge 'Vrtići za sve'.

'Ja znam puno ljudi koji zarađuju puno više od nas, ali su prijavljeni na minimalac. Znači, njima će vrtić biti besplatan', na nelogičnosti je ukazala i majka Karla Kiš.

I dok roditelji ne znaju kome vjerovati, Udruga Roda ima privremeno rješenje. 'Ja bi im savjetovala da ne poduzimaju ništa do gradske skupštine, do 20. travnja, da vidimo što će biti', rekla je Mirela Blažanović, predsjednica udruge 'Roda'.

Ako zagrebački gradonačelnik ne popusti, kreće panika i gužva na šalterima. Jer one koji ne dostave papire čeka pakleni srpanj - plaćanje vrtića u punoj cijeni, 2.000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene