Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaka u zakonu

Muke po PDV-u: Pizza u restoranima jeftinija, 'za van' skuplja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvođenje nove, niže stope PDV-a u ugostiteljstvu ne znači da će sva hrana naručena u restoranima biti obračunata po nižoj stopi.

S prvim danom 2013. godine ugostiteljima je na pladanj palo sniženje stope PDV-a na 10 posto, no na terenu se pokazalo da postoji i jedna nezanemariva kvaka. Kako piše Novi list, niža se stopa primjenjuje na hranu i piće pod uvjetom da se konzumiraju unutar ugostiteljskih objekata, dok se dostava hrane na kućnu adresu oporezuje i dalje s 25 posto.

Pročitajte i ovo Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri HGK Ivica Katavić iz HGK Hoće li niži PDV na hranu dovesti do pada cijena? ''Nitko se ne želi igrati s kaznom koju bi im dali kupci'' Slika nije dostupna Do kraja godine još veće REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Dakle, ako netko pizzu odluči pojesti u pizzeriji ili restoranu, proći će jeftinije od onoga tko je istu tu pizzu dostavom naručio kući ili na radno mjesto.

>> Porezna uprava evidentirala 2.670.933 fiskalnih računa

Prema riječima Željka Dimitrića, tajnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dvojni PDV proizlazi iz tumačenja Porezne uprave o razrezu nove stope. 'Prema tumačenju koje je dala Porezna, ako se konzumira izvan ugostiteljskog objekta ili ako nema usluge, onda ide stopa od 25 posto. To, primjerice znači da bi hrana u dostavi trebala biti oporezovana po 25 posto, osim klasičnog cateringa koji uključuje i uslugu konobara, a na što ide 10 posto poreza. No, granice što ide po kojoj stopi je vrlo teško odrediti, kazao je Dimitrić za Novi list.

Dio ugostitelja programe svojih fiskalnih blagajni prilagodio je tako da imaju dvojne stope PDV-a, no dio ih sve zaračunava po sniženoj stopi od 10 posto. Primjerice, uzeti hamburger za van ili ga pojesti u fast foodu, pokazalo se – isto je. Na primjeru jednog lanca brze prehrane u 'drive through' varijanti pokazalo se da je na računu bila niža stopa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene