Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačko državno tužiteljstvo zatražilo je u svojoj završnoj izjavi u procesu koji se pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića, doživotnu zatvorsku kaznu za okrivljenog Pratesa.


Kako stoji u priopćenju suda, 6. sudsko vijeće Višeg zemaljskog suda u Muenchenu je, nakon izlaganja dokaza i saslušanja svjedoka, u utorak dalo završnu riječ tužiteljstvu koje je za Pratesa zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu.

Vezani članci Alkari u Muenchenu München osvojili kršni momci iz Cetinske krajine: Alkari prodefilirali gradom i izazvali oduševljenje Svećenik tijekom mise, ilustracija (Foto: dnevnik.hr) Hrvatskom đakonu uvjetna kazna za silovanje ministrantice. Po odlasku sa suda nasmiješio se i zapalio cigaretu...

Tužiteljstvo je tijekom procesa u nekoliko navrata iskazalo uvjerenost da je Krunoslav Prates odigrao ključnu ulogu u ubojstvu hrvatskog emigrantskog aktivista i bivšeg pripadnika vodstva naftne tvrtke INA Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. godine. Tužiteljstvo je uvjereno da je Prates "jednom ili više izvršitelja" ubojstva predao ključeve prostorije u Wolfratshausenu pored Muenchena, koju je kao tiskaru koristio Đureković i u kojoj je hrvatski emigrant i ubijen.

Suđenje Pratesu nastavlja se završnim iskazom obrane. Presuda bi mogla biti izrečena sljedećeg tjedna.

Suđenje Krunoslavu Pratesu nastavljeno je nakon gotovo dvogodišnje stanke u veljači ove godine, a ključni svjedok optužbe bio je bivši djelatnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Vinko Sindičić, koji je tijekom svjedočenja teško teretio optuženog kao i neke osobe iz bivšeg jugoslavenskog državnog vrha.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju