Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazdravlje!

Muči li vas alergija ili prehlada: 5 simptoma koji pokazuju o čemu se radi

Muči li vas alergija ili prehlada?
Muči li vas alergija ili prehlada? Getty Images
Aktualno Galerija Muči li vas alergija ili prehlada? Muči li vas alergija ili prehlada? Foto: Getty Images Muči li vas alergija ili prehlada: Muči li vas alergija ili prehlada: Foto: Getty Images +0 Muči li vas alergija ili prehlada? Galerija 1/3 >>
Iako nam prognoza najavljuje lijepo vrijeme, jutrima nas tresu neugodni minusi. Upravo zbog stalnih promjena vremena dolazi do pojave prehlade i gripe, a i mnogi se uključuju u aktivnosti poput brisanja nosa, kihanja i kašljanja. No, osim navedenih bolesti u zimskim mjesecima može doći i do alergijskih napada. Iako su simptomi alergije i prehlade slični, srećom postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza. Obratite pozornost na ove stvari

 

 1. Pojava simptoma i trajanje bolesti
Obratite li pažnju na specifične simptome i duljinu trajanja, moći ćete lako prepoznati o čemu je riječ. Obična prehlada ne traje duže od deset dana, dok su alergije upornije te mogu potrajati puno duže. Vrlo je bitno da pratite reakcije i ponašanje svog tijela, ukoliko se radi o alergiji, ona će buknuti u kratkom roku dok prehlada nastupa postepeno.

2. Doba godine
Iako se alergije mogu javiti tijekom svih dvanaest mjeseci zbog reakcije na različite alergene poput grinja, dlaka životinja i plijesni, postoje i one sezonske koje se javljaju uslijed djelovanja peludi i korova. Ako se simptomi javljaju učestalo svake godine u proljeće, ljeto, jesen. Sasvim je sigurno kako se radi o alergiji. No, ako dođe do pojave simptoma u hladnijim zimskim mjesecima, najvjerojatnije je u pitanju prehlada.

3. Curenje iz nosa
Simptomi kod alergičara su puno slabiji nego oni kod gripe, no kada pričamo o sluzi koja se nalazi u nosu i grlu, kod alergija je ona vodenasta i prozirna. Kada se radi o prehladi sluz je najčešće žuto zelene boje i guste teksture. Curenje iz nosa, nerijetko popraćuje i iritantan svrbež u unutrašnjosti nosa i kihanje. Razlika kod alergijskog rinitisa je da nakon kihanja ne postoji olakšanje, dok je kod prehlade obrnuto. U oba slučaja prehlade i alergije može doći do kongestije nosa, za koje se najčešće propisuju sprejevi za nos koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta.  U tom slučaju nećete pogriješiti ako odaberete one koji u sebi sadrže kombinaciju ksilometazolina i dekspantenola. Dekspantenol će zaštititi oštećenu sluznicu i poticati njeno zacijeljivanje.

4. Svrbe li vas oči
Kod alergije, svrbež je česta pojava. Kada je površina oka izložena alergenima dolazi do svrbeža, crvenila i suznih očiju. Ne preporuča se trljanje očiju, jer se na taj način oslobađa histamin, a također možete trajno oštetiti površinu oka.

5. Pojava boli
Postavite si pitanje osjećate li bolove u cijelom tijelu ili specifičnu bol u predjelu sinusa? Ponekad neugodni bolovi, uz otečene krajnike znače prehladu. Obratite pozornost na to boli li vas grlo, jer alergija uzrokuje peckanje, no u kombinaciji s bolovima rade se o prehladi.


Da ponovimo; gusti sekret, umor i bolovi tijelu upućuju na prehladu, dok svrbež, suzne i nadražene oči, nos i grlo u kombinaciji s uzastopnim kihanjem ukazuju alergiju.


Pročitajte i ovo Ilustracija Susjedi sumnjaju na jedno Hara kašalj za koji nema lijeka, a liječnici ne mogu utvrditi ni uzrok: "Što god dajemo od terapije, ne pomaže" Ilustracija Apel liječnika Ambulante u susjedstvu pune pacijenata: Djeca su posebno pogođena, pedijatri poslali važno upozorenje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene