Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Msgr. dr. Želimir Puljić danas je u katedrali sv. Stošije u Zadru ustoličen za nadbiskupa Zadarske nadbiskupije.


Msgr. Puljić je preuzeo vođenje zadarske nadbiskupije na svečanom misnom slavlju u zadarskoj katedrali nakon što je apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Mario Roberto Cassari pročitao bulu pape Benedikta XVI kojim je msgr. Puljić imenovan zadarskim nadbiskupom.

Vezani članci Slika nije dostupna Vjeroučitelj zbog čijeg je govora na prosvjedu reagirala i Riječka nadbiskupija: "U kaosu sam zbog svega" Slika nije dostupna Dobili smo objašnjenje što je Vatikanska banka i zašto se ondje slijeva velik novac hrvatskog nadbiskupa

Na vjerskoj svečanosti u zadarskoj katedrali, uz okupljeno mnoštvo vjernika, bila je većina hrvatskih biskupa i nadbiskupa, a među njima kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK msgr. Marin Srakić, zatim biskupi iz BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova i Rumunjske. Među nazočnima na misi ustoličenja bili su i izaslanici Predsjednika RH, Vlade RH, ministar Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra . Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, zadarski župan Stipe Zrilić, brojni saborski zastupnici i rodbina novoustoličenog nadbiskupa.

U papinskoj buli Benedikta XVI. kojom je msgr. Pulijć imenovan novim zadarskim nadbiskupom, papa uz ostalo podsjeća na smrt zadarskog nadbiskupa Prenđe te s tim u vezi ističe da se msgr Puljić , 'urešen odgovarajućim vrlinama i primjerno uvježban dosadašnjim službama u upravljanju Dubrovačkom biskupijom, čini prikladnim za prihvaćanje te službe. Apostolskom vlašću, tebe, rješena obveza prema prijašnjoj Crkvi i od nje oslobođena, proglašavamo nadbiskupom zadarskim...', ističe se u papinskoj buli Benedikta XVI.

Generalni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Milivoj Bolobanić poželio je novoustoličenom nadbiskupu Puljiću dobrodošlicu i podsjetio ga da dolazi poslije smrti dvojice nadbiskupa, msgr. Prenđe i msgr. Oblaka, koji su ostavili dubok trag u Zadarskoj nadbiskupiji. Nadbiskupija je njihovom zaslugom materijalno obnovljena, a mnogo toga učinjeno je i u duhovnom pogledu. Bolobanić je podsjetio da nadbiskupija ima površinu od 3900 četvornih kilometara, u njoj živi 163. 310 stanovnika od kojih je više od 151 tisuće katolika.

'Svim srcem i dušom ću voljeti ljude u povjerenoj mi nadbiskupiji'

'Dolazite na čelo drevne nadbiskupije s dvadesetgodišnjim iskustvom u drevnom i ponosnom Dubrovniku i uvjeren sam da ćete mudro i razborito voditi našu crkvu kako bismo se svi zajedno zauzeto zalagali za ostvarenje božjeg kraljevstva', rekao je msgr. Bolobanić u dobrodošlici koja je popraćena dugim pljeskom okupljenih u katedrali.

Novoustoličeni zadarski nadbiskup Puljić u svojoj je homiliji istaknuo da će svim srcem i dušom voljeti zemlju i ljude u povjerenoj mi nadbiskupiji. Tijekom svoje homilije obratio se i apostolskom nunciju Cassaru i zamolio ga da svetome ocu, koji je kako je rekao 'u posljednje vrijeme izložen brojnim napadima prenese svu našu ljubav i molitve.'

'Svjestan sam da preuzimam nadbiskupiju s bogatom poviješću. U sklopu svojih mogućnosti nastojat ću zauzeto djelovati, a potrebna mi je pomoć i potpora. Živo se nadam da mi neće dostajati ljubavi i potpora kako bi vršio svoje poslanje što mi ga je Gospodin namijenio', rekao je uz ostalo msgr. Puljić i dodao da se oprašta i od svećenstva Dubrovačke nadbiskupije gdje je bio 20 godina te ih sve povjerava Bogu i riječi milosti njegove.

Msgr. Puljić se obratio vjernicima rekavši da ih potiče da bdiju nad sobom i čuvaju svoje ljudsko dostojanstvo. Samo vjernošću, bdjenjem i molitvom čuvat ćemo lice naše Crkve, rekao je. Uputio je pozdrav i mladima koji će se okupiti uskoro u Zadru na susretu Hrvatske katoličke mladeži. Potičem vas mlade da s povjerenjem gledate u budućnost i u život, rekao je msgr. Puljić na kraju svoje homilije koja j popraćena dugim pljeskom okupljenih vjernika u zadarskoj katedrali. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju