Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od svibnja kreće mjera

Mrsić: Radom uz naknadu zaposlili bi više od 10.000 mladih ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O zapošljavanju mladih, umirovljenju državnih službenika, ali i beznadnoj situaciji u državi govori gost Dnevnika Nove TV, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ministar Mrsić kaže kako je u Hrvatskoj do sada bilo normalno da se nekoga za zaposlenje poteže za rukav, bilo je uvriježeno da se radi za nula kuna i da se rad ne upisuje u radnu knjižicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrsić očekuje 30.000 do kraja godine Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih Slika nije dostupna Ministar Mrsić u Dnevniku PADA BROJ NEZAPOSLENIH 'Moramo napraviti više, ne želimo da Hrvatska ostari i postane zemlja bez ljudi'

'Mi smo tome željeli doskočiti. Preko Zavoda za zapošljavanje svi će mladi moći kod poslodavca doći do godine dana iskustva. Dobivat će naknadu od 1600 kuna, je malo, ali do sada ljudi nisu dobivali ništa. Ovdje im se plaća staž i nakon godinu dana imat će iskustvo i moći konkurirati', rekao je ministar Mrsić.

Dodao je kako će poslodavac morati mladima osigurati mentora i imati plan rada. Tvrdi kako se država mehanizmima osigurala da se ova mjera ne bi zloupotrebljavala. 'Zloporaba je uvijek moguća, uvijek postoje mogućnosti. Postavili smo mehanizme preko kojih ćemo moći kontrolirati poslodavce, preko Državnog inspektorata, Porezne uprave i Zavoda za mirovinsko osiguranje', kaže.

>> Mrsić na Facebooku: I ja sam nakon studija volontirao za obrok i plaćeno mirovinsko!

Naglašava kako ovu mjeru, koja stupa na snagu od svibnja, neće moći koristiti poslodavci koji ne isplaćuju plaće i doprinose radnicima.

Ministar Mrsić dodao je kako je Vlada za ovu mjeru dobila suglasnog i od sindikata te rekao kako vjeruje da će zahvaljujući njoj ove godine biti zaposleno više od 10 000 mladih ljudi.

'Osam se godina ništa nije radilo'

Osvrnuo se i na 10 000 zaposlenika državne službe koji će otići u mirovinu. Za mirovinski sustav, kaže, nema straha. 'Mirovinski sustav je siguran, mirovine se isplaćuju. Dokup staža nije nova mjera', tvrdi.

Na borbene reakcije sindikata ministar Mrsić odlučno je odgovorio. 'Osam se godina nije radilo ništa, a sindikati su to vrijeme šutjeli. Sada su nova vremena, a Vlada je rekla da će donositi poteze', rekao je.

Naglasio je kako je ova godina godina istine. 'Što se tiče struje, ona je trebala poskupiti još i prije, samo nije jer se kupovao socijalni mir. Prave mjere trebali smo napraviti 2005. i 2008, nismo, pa sada plaćamo cijenu. Naše odluke su teške i ne bježimo od njih, ali one su potrebne da nam 2012, 2014 i 2015 godine bude bolje', zaključuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene