Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija poplavljenih područja

VIDEO 'Puno će kuća biti lakše srušiti nego obnavljati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vlade su zamolili građane nek ne ulaze u sela, nek puste najprije službe da odrade svoj dio posla, a tek potom kreće onaj najvažniji dio - obnova.

Vlada je donijela sve odluke, obećala da će dati novac, da su operativni timovi napravljeni za svaki od segmenata obnove života za ovaj dio Hrvatske. Najveći problem u ovom trenutku je voda koja se sporo povlači, upravo zbog toga još uvijek se ne zna kada će započeti obnova.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Slika nije dostupna OTVORIO SAVSKI MOST Tomašević otkrio koga nema na popisu za otkaz i komentirao prodaju Gradske plinare: ''Traže se opcije...''

Iz Vlade su zamolili građane nek ne ulaze u sela, nek puste najprije službe da odrade svoj dio posla, a tek potom kreće onaj najvažniji dio - obnova.

VIDEO Pogledajte kako danas izgleda poplavljena Slavonija

Županju je posjetila i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Anka Mrak Taritaš te kazala kako se nada da će se voda u što skorijem roku povući nebi li započeli sa isušivanjem i sanacijom. 'Voda je trenutno najveći problem, ono što moramo znati je da su sve poplave koje su u zadnje vrijeme zadesile Hrvatsku trajale kraći period, voda je došla i otišla, a posljednja poplava ovakvih razmjera zabilježena je 1964. godine kada je Sava poplavila Zagreb', rekla je Mrak Taritaš. Najveći problem u ovom trenutku je voda. 'Što duže stoji više ćemo problema imati kada se makne', dodala je.

Kazala je i kako je obišla Rajevo Selo te ustanovila kako će se kuće koje su građene do prije 20 - 30 godina, moći isušiti tj. obnoviti, no one starije od toga lakše će biti srušiti i izgraditi nove. 'Kada se voda povuče, treba vidjeti kakva je statika u tim starim kućama, nadam se da neće biti puno toga za rušiti, no biti će dosta slučajeva gdje će biti isplativije srušiti i sadgaditi novu nego sanirati starz kuću', rekla je ministrica.

Na pitanje o planu, ministrica je kazala kako je on iznimno jasan, kada se voda povuče, kada se osiguraju sanitarni uvjeti kreće i sanacija. 'Nama treba od 7 do 10 dana da napravimo pregled za čitavo područje, napravit ćemo nekoliko timova, koliko će biti potrebno, napraviti pregled kuće, plan sanacija i iza toga krenuti u saniranje', rekla je Mrak Taritaš te dodala kako je ministrstvo u ovom trenutku spremno otići na teren i raditi.

Platit će se obnova kuća i cesta, dati će se novac, besplatni udžbenici...

'Ono što je izuzetno pohvalno je to da je građevinska operativa, kao i privatne tvrtke i građevinari, svi su spremni doći na teren i pomoći. Otvorili smo telefon u Ministarstvu kao i mail adresu koja se zove Sanacija, a prvenstveno su nam najpotrebniji strojevi za isušivanje', rekla je.

Kazala je kako su se brojni građevinari ponudili o svojem trošku ići i pomoći, no najprije treba zbrojiti razmjere štete. Najprije treba pričekati da se voda do kraja povuče, a Mrak Taritaš se nada kako će to biti što prije. 'Ono što morate znati, da se isuši stan od 80 kvadrata, kada je puno manja vlaga u njemu, potrebno je najmanje tjedan dana. Dakle, trebat će puno strojeva, zatim očistiti sve do same konstrukcije i sanirati', rekla je ministrica.

Najavila je i kako će trošak struje koja će biti potrebna za isušivanje pokriti HEP. 'HEP će osigurati sve što je potrebno da ti strojevi mogu raditi, kao i nove priklučke, kompletno novu infrastrukturu napraviti će država', najavila je Mrak Taritaš.

Zamolila je građane da kada će moći ići u kuće, nek ne idu. 'Elektroinstalacije su bile pod vodom, sve dok ih se na pregleda i dok se ne kaže: uđite, nemojte ulaziti kako ne bi stradali ljudski životi, jer struja ne pita', zaključila je ministrica Anka Mrak Taritaš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene