Čak 1.200 kilometara u 6 dana - toliko će prijeći karavana motorista od Prevlake do Vukovara, koja u grad heroj putuje uoči 22. obljetnice stradanja. Motoristi su u petak stigli u još jedan simbol Domovinskog rata - Škabrnju, gdje su odali počast poginulima.


Protutnjali su motori Škabrnjom s gromoglasnom porukom sjećanja. Uoči obljetnice pada ravnokotarskog mjesta, njihovi vlasnici zapalili su svijeće žrtvama Domovinskog rata. 'Većina je tu od nas koji voze, većina su branitelji, većina su stradalnici i kako se ovo počelo događati, mi smo ti koji ne dopuštaju zaborav', kazao je Đani Radovanović, član Korkyra ridersa s Korčule.

Vezani članci Provjereno: Što za koga znači osuda Ratka Mladića - 12 Balkanskom krvniku ime treba biti na listi najbrutalnijih u povijesti, a oni puštaju filmove njemu u čast Šima Šesto - 1 Sestra koja je pakao Vukovara proživjela u bolnici: "I danas vidim svako to lice. To su bili naši suradnici, civili, ranjenici"

Motoristi su krenuli iz Prevlake – spajaju najjužniju i najistočniju točku Hrvatske, odnosno Vukovar. I zbog toga će do ponedjeljka prijeći 1.200 kilometara. Karavani su se pridružili i motori s oznakama susjednih zemalja.

>> FOTO Gotovina počasni građanin Škabrnje

'To su moji prijatelji koji voze za taj svoj cilj i ja s njima vozim baš zbog toga jer ih godinama već znam i nekako mi srce nalaže da idem s njima', kazao je Zlatko Mernik, motorist iz Slovenije.

A srce je prije 22 godine vodilo mnoge od njih baš na škabrnjsko područje. 'Ovo je jedna prelijepa stvar, sjećanje na poginule', kazao je Darko Zoić iz Moto kluba veterana Slavonije i Baranje.

Emotivni su ovo dani i za mještane Škabrnje. 'To nama znači jedan simbol, ponos kao Škabrnje, što se sjećaju naših žrtava', kazao je Martin Žilić iz Škabrnje. Motoristi će posjetiti sva važnija ratna područja na putu do Vukovara, a tamo ih se do ponedjeljka očekuje preko 800.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook