Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroga kontrola

Morske kontrole brzine sve su strože i učestalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na moru se odnedavno primjenjuje vrlo stroga kontrola ljetnih kapetana. U upotrebi je laser, policija mjeri brzinu, naplaćuje kazne.

Iako pokušaja pregovaranja ima, policajci nemaju milosti za one koji ugrožavaju kupače i druge nautičare, jer juriti brzinom većom i od 30 čvorova uz obalu ne može se tek tako opravdati. A kazne nisu male, iznose od tisuću kuna pa na više. I opet ima onih koji jure uz obalu, i ne obaziru se na kazne, čak su neki nautičari jurcali uz sam policijski gliser, kao da ne vide označeno policijsko plovilo.

Pročitajte i ovo Policija provodi pojačan nadzor u prometu U Zagrebu Policija upala na car meet i podijelila kazne: Ovakve situacije mogu biti opasne Novi Krčki most - 3 natječaj za megaprojekt Pogledajte projekciju mosta koju je prije četiri godine izradio Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije

Zbog glisiranja dvojica njemačkih nautičara platila su po tisuću kuna kazne, a Poljak Peter 500 za vožnju uz obalu u krčkom akvatoriju.  'Nisam znao da i ovo moje malo plovilo može ići prebrzo. Kriv sam i platio sam kaznu, pazit ću ubuduće', rekao je Peter.

'Pravdaju se da su kod njih propisi takvi, da kod njih je 200 metara od obale dozvoljeno glisirati, da nisu znali i tako', rekao je Alen Bilen, pomorski policajac. Pune ruke posla tijekom cijele sezone ima posada krčkog policijskog broda. 'Svjedoci smo da se često na moru strada vrlo lako. Ljudi olako shvaćaju morsko prostranstvo, misle da imaju dovoljno prostora i vremena i svega', rekao je Robert Jelenović, zapovjednik policijskog broda. Zahvaljujući stalnom nadzoru na moru ove godine se nije dogodila teža pomorska nesreća.

Posada policijskog broda nada se da će tako i ostati do kraja ljeta, jer ozlijede pri naletu glisera na kupača, ozlijede od udarca plovila o kopno i u sličnim pomorskim havarijama često su teže od ozljeda u vozilima, na cesti. Stoga treba zbog sebe i drugih, a ne samo zbog visokih kazni, oprezno ploviti i paziti da se ugodan odmor ne pretvori u tragediju zbog sekunde nepažnje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene