Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrane Branko Vukelić rekao je danas kako je napravljen vremenski dijagram aktivnosti u Ministarstvu obrane (MORH) za ovu godinu, a kroz osamdesetak razvojnih projekata vrijednih 560 milijuna kuna, nastojat će se kroz uključivanje hrvatskih tvrtki ojačati domaće gospodarstvo i industriju.


"Strateški cilj je da se kroz modernizaciju Oružanih snaga (OS) usredotočimo na hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju", rekao je ministar Vukelić na konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane istaknuvši kako za te projekte imaju potporu cijelog državnoga vrha.

Vezani članci Državi prijete potencijalne tužbe jer dio hrvatskih vojnika ne dobiva dnevnice - 11 MORH i dalje ne isplaćuje dnevnice vojnicima u predsjednikovoj pratnji: Dug premašio 82 tisuće kuna. Spor prešao i na - vozni park Slika nije dostupna Kadrovski kolaps u MORH-u

Pritom je naglasio kako će se za svaki projekt provoditi javni
natječaji u kojima će se kroz obvezu ponuđaču da uključi hrvatske kompanije osigurati jačanje hrvatske industrije.

Ministar je istaknuo kako je novost da će svaki od tih projekta imati nositelja, vođu tima, i precizno određen vremenski dijagram kada koja aktivnost treba biti napravljena.

Stoga će, kako je naveo, ovaj tjedan na Vladi biti Uredba o ustroju Ministarstva i Pravilnik o unutarnjem redu kako bi u se, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima, putem javnog natječaja popunila mjesta ravnatelja, a slijedom toga ekipirali timovi koji će realizirati pojedine programe.

Na upit novinara naveo je kako je jedan od najvećih projekata,
započet prošle godine, projekt 84 borbena vozila za koji je potrebno definirati opremu i naoružanje.

Izdvojio je i projekt obalnih i izvanobalnih ophodnih brodova. Prema MORH-ovoj tehničko-taktičkoj studiji, Hrvatska treba 10 do 12 obalnih ophodnih brodova, a u 2008. se očekuje potpisivanje procedure za njihovu nabavku. 

Po pitanju izvanobalnih ophodnih brodova u ovoj godini će se prikupiti informacije kako bi se kroz Vijeće za obranu utvrdilo kojim modelom i putem dalje ići, rekao je ministar.

Do kraja godine odlučit će se i na koji će način biti nabavljeni
borbeni zrakoplovi, snimit će se potencijalni ponuđači i uvjeti, a u proceduru bi se krenulo iduće godine, dodao je.

Jedan od projekata je i inicijativa je da se ponovno uspostave vojna odmarališta kojima bi upravljala tvrtka "Pleter", izdvojena iz MORH-a. 

"Odmarališta bi bila otvorenog tipa, ali bi zadovoljavala i potrebe MORH-a", dodao je.

Kroz novu stambenu politiku MORH će se riješiti oko tisuću
neperspektivnih stanova, najavio je Vukelić napominjući da će se dobit od prodaje uložiti u izgradnju novih stanova.

Nastavit će se i s izdvajanjem neperspektivnih nekretnina iz sustava MORH-a, a u korist lokalne samouprave, odnosno županija i gradova, rekao je ministar Vukelić.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH Slavko Barić govorio je o planovima vezanima uz angažman hrvatskih vojnika u mirovnim misijama i rekao kako je Hrvatska dobila ponudu da sudjeluju u UN-ovoj misiji na Golanskoj visoravni koja je, kako je rekao, klasična misija kontrole zone razdvajanja.

Dobili smo načelnu suglasnost državnog vrha da sudjelujemo sa 95 ljudi na Golanskoj visoravni na razdvajanju između Sirije i Izraela, rekao je Barić dodavši da misija ne bi opterećivala državni proračun, jer ju finacira UN. O misiji odlučuje Hrvatski sabor, naglasio je dodavši kako je ponuda za tu misiju još jedna potvrda povjerenja u RH, te izazov za OS RH.

Vezano uz druge misije, Bačić je naglasio da Hrvatska neće slati veće snage u misije koje vodi Europska unija, poput misije u Čadu, te ponovio da RH neće povećavati, ni mijenjati mjesta angažiranja snaga u sklopu misije ISAF-a u Afganistanu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju