Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U utorak tijekom prijepodnevnih sati, zbog nemogućnosti uspostave veze s civilnim zrakoplovom koji se približavao zračnom prostoru Republike Hrvatske, dežurnom borbenom dvojcu HRZ i PZO-a je izdana zapovijed za presretanje i identificiranje navedenog zrakoplova, javljeno je iz MORH-a.


Riječ je o putničkom zrakoplovu Boeing 737 talijanske zrakoplovne tvrtke Meridiana, koji je letio na relaciji Beirut – Trst, a s kojim hrvatska niti talijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radio vezu, zbog čega je nadređeno NATO zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), po drugi put ove godine, podiglo pripravnost NATO deklariranih snaga iz sastava Oružanih snaga RH te zapovjedilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a desetominutnu pripravnost za polijetanje, javlja MORH.

Moskva prosvjeduje što se francuski vojni zrakoplov približio ruskom

Vezani članci Justin Trudeau Kanadski premijer prozvao Iran za rušenje ukrajinskog zrakoplova: "Imamo informacije iz više izvora da je avion srušen iranskom zemlja-zrak raketom, moguće nenamjerno" Slika nije dostupna Usprkos ruskoj prijetnji: 'Neke se zemlje nastavljaju ponašati kao da se ništa ne događa'

Nakon što je uspostavljena radio veze sa civilnim zrakoplovom Boeing 737, hrvatskim pilotima koji su djelovali po unaprijed propisanoj proceduri i zapovjedi nadređenog zapovjedništva, izdana je zapovijed za povratak u matičnu postrojbu, a civilni zrakoplov nastavio je let prema planu.

Koordinacija zadaće Air Policinga i navođenje borbenih zrakoplova provedena je iz Središta za Nadzor Zračnog prostora bojne ZMIN iz sastava HRZ i PZO-a koje je zajedno s dežurnim borbenim dvojcem, avionima MiG-21, integrirana postrojba u sustavu NATINAMDS, odnosno NATO integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook