MORH osniva Stožer za cyber ratovanje. Novo će zapovjedništvo od kibernetičkih napada braniti vojni, ali po potrebi i civilni sektor. Trebalo bi biti osnovano do ljeta ove godine.

Galerija Hrvatska vojska (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) +0 Hrvatska vojska (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Hrvatske Oružane snage već su bile izložene pokušaju hakerskih napada, a kao i svaka vojska NATO-a i naša je vojska vrijedan cilj za hakere i strane špijune.

Vezani članci Vojnici, ilustracija Uskoro stižu pozivi za upis u vojnu evidenciju: MORH objavio detalje MORH MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica

Naravno, ne poput velikih vojski, poput Njemačke koja bilježi čak 100.000 kibernetičkih napada na mjesec, no dovoljno da u Ministarstvu obrane koje vodi Damir Krstičević govore o rastućoj opasnosti od kibernetičkih napada.

Upravo zbog toga, u tijeku je ustrojavanje novog Zapovjedništva za kibernetički prostor (Cyber Command) kao nove grane od strateškog interesa za Hrvatsku, prenosi Večernji list.

Stožer bi trebao biti osnovan do ljeta, a čuvat će vojne snage, ali i civilni sektor. Hrvatska po ovome neće biti jedinstveni slučaj, već time samo slijedi logiku SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, ali i Izraela, koji prema njihovim tvrdnjama hakerske napade ima čak 70.000 puta na dan.

Osnivanjem cyber zapovjedništva Hrvatska ulazi u četvrtu dimenziju ratovanja, nakon kopna, mora, zraka i vode, sada je na redu i cyber prostor.

Središta Stožera bit će u Zagrebu, a Zapovjedništvo će održavati i administrirati, štititi računalne i kriptografske sustave 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Primarni zadatak Zapovjedništva, bit će nadzor i zaštita vojnih sustava, jer civilna zaštita cyber prostora postoji i na nacionalnoj razini, a imaju ga i veliki sustavi iz takozvane kritične infrastrukture, poput, primjerice HEP-a.

Za ovu novu domenu hrvatske vojske bit će potrebno angažirati još IT stručnjaka. U MORH, prema pisanju lista, ovoga tjedna stižu i stručnjaci za kibernetičko ratovanje iz Izraela koji će educirati naše stručnjake.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju