Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek sve puno

'More' turista u Dubrovniku, gužve ne jenjavaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je vrhunac turističke sezone iza nas, gužve na dubrovačkim ulicama ne jenjavaju.

Tako je, na dubrovačkim ulicama ovaj vikend se u ničemu ne razlikuje od subota i nedjelja iz srpnja ili kolovoza. Kruzeri su ovaj vikend doveli više od 16 tisuća gostiju, čemu treba pribrojiti 14 tisuća gostiju u dubrovačkim hotelima. Tisuće gostiju samo su nastavak dobrih dosadašnjih rezultata, prema podacima Turističke zajednice u prvih 8 mjeseci ove godine Dubrovnik bilježi porast i broja dolazaka i noćenja od 7 posto.

Pročitajte i ovo Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani" Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije"

Za dolazak na Stradun trebalo je puno strpljenja. Na najpoznatijoj dubrovačkoj ulici ista slika, more turista u razgledavanju kamenog grada. 'Idemo prvo na zidine, pa u kupnju suvenira, a potom ćemo nešto i pojesti', rekli su nam Gary i Madelaine, turisti iz SAD-a. A razgledavanje uz zvuke renesanse, turiste je ostavilo bez daha.

'Lijepi grad, ljubazni ljudi, stvarno uživamo', istaknuo je marco, turist iz Australije. 'Obišli smo zidine, predivno iskustvo', dodaje Tomaso iz Italije. Osim glazbe na ulici, Dubrovčani i svi njihovi gosti danas su, posve besplatno, mogli poslušati i najveće europske klasičare. Julian Rachlin sa svojim prijateljima je održao koncert za Dubrovčane. 'Želim da ovaj koncert postane tradicija, bez cijena ulaznica. Ovo je poklon Festivala svim ljudima', kaže glazbenik Julian Rachlin.

To potvrđuju statistika s početka rujna. 'Očekuje se jako dobar turistički promet, kao što sam rekla, trenutno je 19 posto više gostiju nego prošle godine, skoro 14 tisuća', zaključila je Jelka Tepšić, direktorica TZ Dubrovnik. Gužve će se, prema svemu sudeći, nastaviti cijeli rujan. Osim gostiju u hotelima i privatnom smještaju, kruzeri će samo u rujnu dovesti više od 170 tisuća gostiju.

Kako smo vidjeli u prilogu, Dubrovčani i njihovi gosti jutros u mogli vidjeti Juliana Rachlina i njegove kolege glazbenike na koncertu za Dubrovčane, ali i u posve drugačijem okruženju. Naime, u Gospinu polju odigrali su revijalnu nogometnu utakmicu, između glazbenika s festivala Julian Rachlin i prijatelji s nogometnim legendama: primjerice veteranima Barcelone, ponajvećim austrijskim nogometašem svih vremena Hansom Kranklom ili domaćim legendama poput Ivice Šurjaka. Tako, i nakon zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovnik ima kulturni festival koji privlači pažnju gostiju iz čitave Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene