Obavijesti Pretražite Navigacija
Bet Israel

Monstruozna je laž da su jasenovačkim logorom upravljali Židovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovska vjerska zajednica Bet Israel danas je monstruoznim lažima te negacijom holokausta nazvala navode Počasnog bleiburškog voda da su jasenovačkim logorom upravljali židovski logoraši te da su ustaše samo stražarile, a opovrgnula je i tvrdnje da je Jasenovac neposredno nakon II svjetskog rata djelovao kao logor za žrtve komunizma.

Predsjednik Bet Israela, povjesničar Ivo Goldstein prozvao je Počasni bleiburški vod i Vicu Vukojevića, koji je nazočio njihovoj konferenciji za novinare i, po pisanju medija, izjavio da su Židovi u Jasenovcu ubijali sami sebe da relativiziraju zločine, odnosno za negaciju holokausta i antisemitizam. 'Vukojevićeva izjava izokreće i falsificira ono što se dogodilo u Jasenovcu', rekao je te od Državnog odvjetništva traži da ispita ima li u Vukojevićevim te tvrdnjama predstavnika Počasnog bleiburškog voda osnova za kazneni progon.

Pročitajte i ovo Ilustracija predao policiji Arsenal za manju vojsku: Pronađena velika količina ilegalnog oružja Slika nije dostupna Još jedna reakcija PORUKA IZ JU JASENOVAC Osudili Mesićeve izjave

>> 'Nisam izjavio da su Židovi u Jasenovcu sami ubijali sebe'

Ivo Goldstein kazao je kako nije nikakva tajna da je tzv. unutarnja uprava u jasenovačkom logoru, koju su vodili logoraši, djelovala cijelo vrijeme trajanja logora, ali i naglasio da ona nije imala nikakve ovlasti nad bitnim dijelom logoraškog života Ivo Goldstein kazao je kako nije nikakva tajna da je tzv. unutarnja uprava u jasenovačkom logoru, koju su vodili logoraši, djelovala cijelo vrijeme trajanja logora, ali i naglasio da ona nije imala nikakve ovlasti nad bitnim dijelom logoraškog života, posebno ne nad odabirom za likvidacije. Napomenuo je da je među logorašima 1941. najviše bilo Židova, ali da se krajem te godine i početkom 1942. njihov broj ubrzano smanjuje zbog masovnih likvidacija (ustaše su živima ostavljali samo one sa stručnim znanjima potrebnima za rad u pogonima u logoru, ali i oni su pothranjivani te umirali od bolesti ili ubijani), te da do kraja 1942. većinu čine Srbi.

Šest Židova bili nadglednici u logoru

Naglasio je i da je među 22 kapoa (logoraški nadglednici), koliko ih je ukupno bilo u logoru, bilo šest Židova, ali da je preživio samo jedan - četvorica su ubijena još 1942., a jedan 1944. 'Govoriti o tome da su Židovi upravljali Jasenovcem i iz toga izvlačiti neke teze o karakteru logora je jedna monstruozna laž', rekao je Ivo Goldstein.

Njegov otac, također povjesničar Slavko Goldstein opovrgnuo je tvrdnje da je u Jasenovcu postojao logor i nakon II svjetskog rata. Istaknuo je da za takvu tvrdnju nema nikakvih dokaza, te da stoga ne razumije zašto neki, poput predstavnika Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Počasnog bleiburškog voda i drugih organizacija koje su nedavno položile vijenac u Jasenovcu za žrtve komunizma, već desetljećima zagovaraju tezu o poslijeratnom jasenovačkom logoru.

U Jasenovcu nije postojao logor nakon rata

Odbacio je njihove navode da ta teza nikada nije istraživana, napominjući da su dva kustosa jasenovačkog spomen-područja obavila opsežna istraživanja, ali da nije pronađen ni jedan dokument niti svjedočanstvo među mještanima, logorašima i predstavnicima tadašnje vlasti koje bi potvrdilo postojanje poslijeratnog logora.

Slavko Goldstein naveo je da je do amnestije početkom kolovoza 1945. u Hrvatskoj bilo 27 logora u kojima su bili pripadnici u ratu poraženih vojski, ali da se Jasenovac ne spominje ni u jednom od popisa, rekavši i da su 1945. u Jasenovac dolazili robijaši iz Siska, ali samo zbog radova na mostovima i ulicama te raščišćavanju logora koji su ustaše minirale, a od kojih nitko nije ubijen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene