Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni na Bajakovu

Monitori za nadzor nuklearnog materijala na graničnim prijelazima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na graničnome prijelazu Bajakovu predstavljeni su portalni monitori za kontrolu nuklearnoga i drugog radioaktivnog materijala koji su postavljeni na pet graničnih prijelaza u Hrvatskoj.

Po riječima ravnatelja Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Dragana Kubelka, dosad je na hrvatske granične prijelaze postavljeno 17 monitora, od kojih osam na Bajakovu, radi otkrivanja nedopuštenog prijevoza radioaktivnog materijala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađen u garaži Moldavija: Krijumčario uranij vrijedan 9 milijuna eura Slika nije dostupna Amerikanci nuklearni materijal tajno prebacili u Rusiju

'Kada bi radioaktivni materijal ušao u zemlju, sama zemlja bi morala sanirati taj izvor i uskladištiti ga', objasnio je novinarima Kubelka, dodajući kako se, u slučaju otkrivanja radioaktivnoga i drugog materijala na graničnim prijalazima, u skladu s dogovorom u regiji, vozilo koje ga prevozi zaustavlja i obavještava se zemlja iz koje je stiglo te se radioaktivni materijal u nju vraća.

Osim graničnoga prijelaza Bajakova, isti su monitori i na željezničkim graničnim prijelazima Slavonskome Šamcu i Volinji, pomorskome graničnom prijelazu Rijeci te graničnom prijelazu u Zračnoj luci u Zagrebu, rekao je Kubelka, dodajući kako je u planu da se portalnim monitorima pokriju svi granični prijelazi prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Monitori su nabavljeni novcem iz PHARE 2006, a stajali su oko milijun i pol eura, rekao je Kubelka.

>> Nestao radioaktivni kobalt, oprez na granici

Kako bi se pokazala njihova učinkovitost, pokraj jednog monitora postavljenog na Bajakovu provezlo se vozilo u kojem je bio gama radioaktivni izvor. Dok je vozilo prolazilo, monitori su se oglasili upozoravajućim zvukom. Nakon predstavljanja monitora na Bajakovu, taj je zavod u Slavonskome Brodu predstavio sustav SPUNN, koji omogućuje alarmiranje u slučaju povišene radioaktivnosti u okolišu. Sustav se sastoji od 25 mjernih postaja postavljenih u svim krajevima Hrvatske.

Osim nabave i postavljanja portalnih monitora i SPUNN sustava, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost proveo je programe 'granične kontrole nuklearnog i drugoga radioaktivnog materijala mobilnim portalnim monitorima' i 'instalacija RODOS sustava u Republici Hrvatskoj' čije će rezultate predstaviti u petak na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene