Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na graničnome prijelazu Bajakovu predstavljeni su portalni monitori za kontrolu nuklearnoga i drugog radioaktivnog materijala koji su postavljeni na pet graničnih prijelaza u Hrvatskoj.


Po riječima ravnatelja Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Dragana Kubelka, dosad je na hrvatske granične prijelaze postavljeno 17 monitora, od kojih osam na Bajakovu, radi otkrivanja nedopuštenog prijevoza radioaktivnog materijala.

Vezani članci Slika nije dostupna Moldavija: Krijumčario uranij vrijedan 9 milijuna eura Slika nije dostupna Amerikanci nuklearni materijal tajno prebacili u Rusiju

'Kada bi radioaktivni materijal ušao u zemlju, sama zemlja bi morala sanirati taj izvor i uskladištiti ga', objasnio je novinarima Kubelka, dodajući kako se, u slučaju otkrivanja radioaktivnoga i drugog materijala na graničnim prijalazima, u skladu s dogovorom u regiji, vozilo koje ga prevozi zaustavlja i obavještava se zemlja iz koje je stiglo te se radioaktivni materijal u nju vraća.

Osim graničnoga prijelaza Bajakova, isti su monitori i na željezničkim graničnim prijelazima Slavonskome Šamcu i Volinji, pomorskome graničnom prijelazu Rijeci te graničnom prijelazu u Zračnoj luci u Zagrebu, rekao je Kubelka, dodajući kako je u planu da se portalnim monitorima pokriju svi granični prijelazi prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Monitori su nabavljeni novcem iz PHARE 2006, a stajali su oko milijun i pol eura, rekao je Kubelka.

>> Nestao radioaktivni kobalt, oprez na granici

Kako bi se pokazala njihova učinkovitost, pokraj jednog monitora postavljenog na Bajakovu provezlo se vozilo u kojem je bio gama radioaktivni izvor. Dok je vozilo prolazilo, monitori su se oglasili upozoravajućim zvukom. Nakon predstavljanja monitora na Bajakovu, taj je zavod u Slavonskome Brodu predstavio sustav SPUNN, koji omogućuje alarmiranje u slučaju povišene radioaktivnosti u okolišu. Sustav se sastoji od 25 mjernih postaja postavljenih u svim krajevima Hrvatske.

Osim nabave i postavljanja portalnih monitora i SPUNN sustava, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost proveo je programe 'granične kontrole nuklearnog i drugoga radioaktivnog materijala mobilnim portalnim monitorima' i 'instalacija RODOS sustava u Republici Hrvatskoj' čije će rezultate predstaviti u petak na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju