Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo nevjerojatno zvuči da šestogodišnje dijete doživi moždani udar, ali stručnjaci kažu da se to događa sve češće u sve mlađoj dobi.


Zrinka je bila prvašić kad je u razredu dobila moždani udar. Nije znala gdje su joj cipele i je li u školu došla u čizmama ili tenisicama. Odmah su pozvali majku Maricu koja je bila sa sinom. Zrinka je pomazila brata i to je posljednje što je napravila.

Vezani članci Slika nije dostupna Djevojčica nakon moždanog udara spašena u posljednji čas Slika nije dostupna 9-godišnja djevojčica i dalje kritično, uzrok krvarenja na mozgu urođena mana

Na 100 tisuća djece njih 13 doživi moždani udar, kao i jedno na 4000 novorođenčadi. 'Može biti riječ o prirođenoj krvožilnoj malformaciji mozga proširenje krvnih žila mozga koje onda narastu pa u jednom trenu ona prsne, ili može biti krvarenje u tumor mozga kao i trauma. Govor se obično oporavi u roku od dva tjedna i dijete od postupne plegije dođe u fazi da se može vertikalizirati', kaže Vlasta Đuranović, neuropedijatrica Klinike za dječje bolesti.

Kod Zrinke je bio nekrvareći, odnosno začepljenje krvnih žila. Nije govorila niti hodala i sada šake koristi samo za pridržavanje. No njena majka ne odustaje od vježbanja, dva puta na dan po dva sata, čak ju je naučila pisati lijevom rukom. Isto tako, gospođa Marica poziva sve roditelje u sličnoj situaciji da joj se jave. A osim praktičnih savjeta, dat će im i one o neodustajanju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju