Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk tijekom državne mature

Mrsić: Radna obveza je jedna od mogućnosti, ali to je krajnja opcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Dnevniku Nove TV je rekao kako je jedna od opcija, u slučaju da dođe do velikog štrajka 5. lipnja, uvođenje radne obveze profesorima kako bi se neometano provela državna matura.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Dnevniku Nove TV rekao je kako bi Vlada, kada bi udovoljila zahtjevima sindikata zaposlenih u javnim i državnim službama, koji za 5. lipnja najavljuju veliki štrajk, bila prisiljena odmah dati otkaz 17.000 ljudi. Zahtjevi su teški oko 1,6 milijardi kuna, no Mrsić inzistira da je dogovor moguć te je nekoliko puta pozvao sindikate za pregovarački stol.

Pročitajte i ovo Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk Slika nije dostupna 'Laže li aga sultana?' Ribić: Sindikati su sporazum potpisali iz straha od fijaska štrajka

>> Vlada odgovara na najavu VELIKOG ŠTRAJKA: 'Pregovarati možemo, novca nemamo!'

'Ja mislim da dvije strane nisu udaljene, Vlada je predložila sporazum, rekli smo da ćemo sjesti i dogovoriti se o budućnosti. (...) Zemlja neće biti blokirana, nadam se da ćemo postići sporazum. Ako ne postignemo, ako bude štrajka, postoje poslovi koji se moraju obavljati i Vlada će se o tome sa sindikatima dogovoriti', rekao je Mrsić.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage hoće li profesorima koji rade na provedbi državne mature biti, u slučaju štrajka, uvedena radna obveza, Mrsić je odgovorio kako je to tek krajnja opcija i 'jedna od mogućnosti'.

'Državna matura je državni projekt. Sjest ćemo za stol sa sindikatima i dogovoriti se o provedbi, nadam se da nećemo uvoditi radnu obvezu, nadam se da ćemo sjesti i dogovoriti se', rekao je ministar.

Štrajk su najavili i carinici te se spominje i blokada hrvatskih graničnih prijelaza uoči turističke sezone, no ministar Mrsić tvrdi kako zemlja neće biti ni u kolapsu, ni u blokadi. 'Vlada će učiniti sve da zemlja funkcionira normalno', kazao je, napominjući kako Vlada ne želi sa sindikatima potpisivati ugovore koje ne može ispuniti.

Mislav Bago je ministra upitao i o popularnosti Vlade koja je, prema jučer objavljenim rezultatima ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV, na niskim granama.

'Moramo provoditi reforme. Vlada je na polovici mandata, rezultata će biti, BDP će rasti i onda će se u drugoj fazi našeg mandata vidjeti rezultati, a popularnost će rasti. (...) Mi moramo provesti reforme i nadam se da kad se budu vidjeli rezultati, da će i rejting rasti. Kad ste u opoziciji, možete biti populisti, možete govoriti ono što je uhu drago. Rejting je takav kakav je, znali smo da će padati, ali reforme moramo napraviti', rekao je Mirando Mrsić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene