Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće samo u Hrvatskoj

Sindikat policije na nogama zbog ovlasti koje dobivaju komunalni redari: ''To je napad na Ustav''

Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odluka o komunalnom redu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Odluka o komunalnom redu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Veće ovlasti komunalnim redarim (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Komunalni redari će vam moći ući u dvorište zgrade ili kuće, ali i legitimirati vlasnike objekata te napisati kaznu.

Ovlasti koje bi komunalnim redarima omogućavao novi zakon o komunalnom gospodarstvu, poput legitimiranja građana, ulaska u dvorišta ne odobravaju u sindikatu policije.

Pročitajte i ovo Turisti u Splitu Po džepu najviše boli Obračun s konzumentima alkohola u staroj gradskoj jezgri: Pogledajte kolike kazne su ispisali redari Noć na terenu sa zagrebačkom Čistoćom - 3 Noćna ophodnja Ekipa Dnevnika Nove TV pridružila se Čistoći u otkrivanju tko krši pravila o otpadu: "Čeka se izgradnja tipiziranih boksova"

''To je napad na Ustav i to je pokušaj sakaćenja policije koja ovako ima premale ovlasti i koja je potplaćena i sve ostale stvari'', rekao je Dubravko Jagić, Sindikat policije Hrvatske.

Policajci koji su do sada jedini smjeli legitimirati građane morali su imati završenu srednju četverogodišnju školu, završiti policijsku Akademiju, dokazati psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost kao i bitna činjenica ne smiju biti ni u jednoj političkoj stranci.

Komunalni redari moći će to uz puno manje uvjeta. Bit će dovoljno da imaju srednju stručnu spremu tehničkog, upravnog ili općeg znanja, najmanje godinu dana radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, kojima točno, nije specificirano, poznavanje rada na računalu, položen državni stručni ispit i imati vozačku dozvolu B Kategorije.

''Nitko osim policije ne smije legitimirati građane to je prva stvar, a druga stvar čim ste ušli u dvorište nečije ušli ste u nečiji dom jer se dvorište smatra dijelom doma i kao nepovredivost ne smije se dirati'', pojašnjava Jagić.

Dok je sindikatu prijedlog sporan, MUP ostavlja prostor za njegovu doradu. ''S obzirom da se radi o zakonu za koja su predviđena dva čitanja u saboru MUP će pozvati na sastanak predstavnike Udruge gradova kako bi razjasnili Odredbe vezane za komunalne redare'', priopćili su iz MUP-a.

Iako prilikom izrade novog zakona o komunalnom gospodarstvu nisu kontaktirani - u agenciji za zaštitu osobnih podataka napominju kako treba paziti da ne bi došlo do zlouporabe prikupljenih podataka.

''Ukoliko će komunalni redari dobiti tu novu ovlast da prikupljaju podatke iz osobnih iskaznica, trebat će svakako voditi računa o svim modalitetima zaštite osobnih podataka u konkretnom slučaju'', istaknula je Sanja Silaj Zeman iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Ministar Predrag Štromar čije ministarstvo predlaže izmjene zakona tvrdi kako nema razloga za brigu: ''Naravno da ćemo stupiti u kontakt sa stručnjacima i da ćemo sve analizirati i na kraju donijeti zakon koji će biti konkretan jasan na dobrobit građana.'' Dok građani mahom negoduju, hoće li zakon koji je podigao prašinu doživjeti promjene, vidjet ćemo na već na drugom čitanju zakona u Saboru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene