Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio ministar Linić

Moguć drugi rebalans proračuna zbog dugova u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada bi u ovoj godini mogla posegnuti za novim rebalansom proračuna zbog golemih dugova u zdravstvu. To je u razgovoru za Media Servis najavio ministar financija Slavko Linić.

Najveći problem u proračunu trenutno je zdravstvo, odnosno ogromni dugovi u zdravstvu. Ministar Linić je rekao kako su ukupni dugovi u zdravstvu ogromnih pet milijardi kuna ili, ako gledamo godišnji proračun, ministru tih pet milijardi kuna, zapravo, stvara godišnje probijanje proračuna oko 800 milijuna kuna.

To znači da će do kraja godine morati naći dodatne uštede ili povećati prihode što je dosta teško za očekivati i, zapravo, sam ministar je rekao da će zbog zdravstva najvjerojatnije morati ići u novi rebalans.

>> Rebalansom će se rezati državna potrošnja za 1,9 milijardi kuna!

To je komentirala i oporba. 'Još kod najave prvog rebalansa ove godine, mi u oporbi smo rekli da će uskoro uslijediti i drugi rebalans. Dakle, ovo neprekidno pozivanje na to što je bilo prije, pa mislim bivša HDZ-ova Vlada naslijedila je dugove Račanove Vlade, pa je onda predbivša HDZ-ova Vlada valjda iz 1981. – to nas nikud ne vodi', kazao je zastupnik Domagoj Milošević.

Vlada je ove godine već išla u jedan rebalans proračuna i tu je rashode dosta smanjila za više od 800 miljuna kuna. Dosta je ministarstava tu izgubilo svoje budžete. Projekcija prihoda također je smanjena za više od 200 milijuna kuna i sada se postavlja pitanje hoće li ministar Linić uspjeti ostvariti svoj plan, a to je da godišnji manjak u proračunu bude 10, 2 milijardi kuna.

Riječ je o velikom izazovu jer je manjak u proračunu već sada iznad osam milijardi kuna, a razlog je što su mnoge isplate iz proračuna, pogotovo za poljopirvredu, već krenule.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Slika nije dostupna Gdje će se rezati? Rebalans proračuna: Slavku Liniću kolege zadale 'šah mat'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene