Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlaz u stavovima

Rohatinskog razljutili savjeti MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došlo je do udaljavanja u stavovima između MMF-a i HNB-a. Guvernera Željka Rohatinskog prilično su naljutili savjeti koje je Hrvatskoj udijelio MMF.

Ta međunarodna financijska institucija spas Hrvatske vidi u devalvaciji kune i povećanju međunarodnih pričuva. HNB upozorava da bi se prvi na udaru našli korisnici kredita, a ministrica financija bježi od novinara.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Financiranje kampanje Objavljeni izvještaji Financiranje kampanje: Koalicija SDP-a potrošila više od milijun eura, HDZ gotovo polovinu platio donacijama

MMF je računao i Hrvatskoj izračunao: snizite cijene i režite plaće. Devizne pričuve su niske i, smatra MMF, treba ih povećati. Brz odgovor smislio je guverner Rohatinski. On se ne slaže. 'HNB se slaže s tvrdnjom MMF-a da su međunarodne pričuve relativno niske i da zbog njih postoji ograničen opseg za odgovor na tečajna kretanja', odgovorio je Rohatinski.

Povećaju li se pričuve, smatra HNB, znatno bi se promijenila i tečajna lista. Kamate bi 'odletjele u nebo' i izazvale dodatne glavobolje onima koji kredit imaju u švicarcima. Ni krediti u eurima ne bi imali sretniju sudbinu. Kuna će zato, poručuju iz HNB-a, i dalje ostati stabilna. HNB se, s druge strane ne slaže da je politika stabilnog tečaja pridonijela akumuliranju ranjivosti uz pretjerano zaduživanje u inozemnoj valuti.

Što o oprečnim stavovima HNB-a i MMF-a misli, ministrica financija ne može odgovoriti. HNB i MMF ipak se mogu složiti oko jednog: ustrajno provođenje reformi s ciljem poboljšanja gospodarstva.

MMF je detaljnije predstavio svoje viđenje stanja u Hrvatskoj. Naglasak je stavio na zaoštravanje fiskalne discipline i rezanje proračunskih rashoda. Pozvao je Hrvatsku da u uvjetima stabilnog tečaja provede internu devalvaciju spuštanjem cijena i rezanjem plaća.

Međunarodni monetarni fond još je jednom naglasio kako više njihovih direktora drže kako su devizne pričuve Hrvatske premale te kako zbog vanjske ranjivosti HNB treba voditi politiku jačanja pričuva. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene