Nakon mise u Zagrebačkoj katedrali mljekari su i danas nastavili svoj prosvjed.


Nakon mise u Zagrebačkoj katedrali mljekari su na Dolcu građanima podijelili 550 litara mlijeka, a predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar napomenuo je da ne odustaju od svojih zahtjeva i neće prekinuti prosvjede.

Vezani članci Slika nije dostupna Mljekari povećali zahtjeve, traže vraćanje državne potpore Slika nije dostupna Niču novi punktovi mljekara prosvjednika

Mljekari i dalje prosvjeduju i ostaju na punktovima do ispunjenja zahtjeva, rekao je Rešeta. Na upit kako komentira današnju izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine kako je prosvjed u dobrom dijelu politički motiviran, Rešetar je rekao kako ministar kada ne zna riješiti problem kaže da je ispolitiziran.

>> Dio prekinuo prosvjed, dio ostao: Svađa mljekara ispred KIM-a

Što se tiče ministrove izjave da je pitanje legitimnosti s kim se sastati, s dva, tri ili pet predstavnika udruga koji su nezadovoljni, dok istodobno u ministarstvo od niza predstavnika udruga dolaze informacije da oni nisu za radikalizaciju, nisu za cestu ni blokade, nego su za argumentirani dogovor, Rešetar je kazao kako Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka okuplja 20 članica i ima punomoći oko pregovaranja za 90 posto hrvatske proizvodnje mlijeka te su jedina legitimna institucija za pregovore.

Za prosječnu otkupnu cijenu kao u zemljama EU

Ponovio je kako Vlada i resorno Ministarstvo poljoprivrede moraju naći način kako da pomognu proizvođačima da smanje troškove i da se riješi situacija sa otkupnom cijenom mlijeka. Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovu ispred logističkog centra Dukata. Prosvjed ispred KIM-a u Karlovcu jučer je obustavljen.
    
Prosvjedom traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego dosad, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a. (A.E./ V.Đ./ Hina)