Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Policijske uprave brišu s prebivalištem one ljude za koje su navodno ustanovili da ne prebivaju na određenim adresama', kazao je Mlakar.


Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar ustvrdio je u četvrtak kako će, temeljem Zakona o prebivalištu i Zakona o registru birača, u drugom krugu predsjedničkih izbora od 160.000 do 200.000 građana izgubiti biračko pravo koje su imali u prvom krugu.

Vezani članci Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade - 4 "Mogućnost privremenog smještaja stvari": Priča o korištenju državnih nekretnina Frke Petešića ima nastavak Knin: Stižu birači iz Srbije - 4 Preko granice do glasačkog listića: "Ovaj put se priča da dolazi 50-ak automobila. Navodno plaćaju svakog po 150 eura"

'Temeljem tih zakona, policijske uprave brišu s prebivalištem one ljude za koje su navodno ustanovili da ne prebivaju na određenim adresama', podsjetio je Mlakar nakon stanke koju je u Saboru zatražio njegov zastupnički klub.

Iako je, podsjeća, obveza tijela lokalne samouprave urediti imena ulica i trgova u svojim mjestima, neke to nisu učinile, a rješavanje problema oko adresa koje nose kućni broj 00 ili bb neopravdano su bile stavljene na teret građanima.

'Dogodit će se da stupanjem na snagu Zakona o prebivalištu, koji smo već jednom prolongirali za godinu dana, ti ljudi izgube pravo glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora', kaže Mlakar.

Evo koliko je točno potpisa potrebno za referendum

Podsjeća također na upute Državnog izbornog povjerenstva za predsjedničke izbore 2005. u kojima stoji da su 'birači koji nemaju prebivalište u RH dužni prije glasovanja predočiti biračkom odboru dokaz o identitetu - putovnicu, stranu osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, bez obzira je li isprava izdana u Hrvatskoj ili inozemstvu, te je li isprava važeća ili joj je istekao rok važenja'.

Dakle, pojašnjava Mlakar, bitno je da se radi o javnoj ispravi iz koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača, a sada Vlada odustaje od takvog načina utvrđivanja identiteta na predstojećim izborima.

Vladu i Sabor pozvao je da 'zadrže bar minimum zakonitosti pred izbore i odustanu od takve primjene zakona kojim će povrijediti Ustavom zagarantirano pravo svih birača da biraju ili budu birani u Hrvatskoj pod istim uvjetima'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju