Nevjerojatan uspjeh postigli su riječki kirurzi. 28-godišnjem mladiću koji je prije samo četiri dana izgubio ruku, vraćene su vitalne funkcije ruke.


Mladić je u teškoj prometnoj nesreći pri padu s motora ostao bez ruke koju su policajci našli 50 metara od mjesta nesreće s potpuno smrskanom podlakticom. Nakon višesatne operacije ruka je prišivena, a pacijent je danas već počeo micati prstima. Dr. Ivan Kirin iz KBC-a Rijeka rekao je kako je mladić u bolnicu dovezen sa složenim ozljedama obje ruke, a da takve ozlijede nije vidio u svom tridesetogodišnjem radu.

Vezani članci Prometna nesreća u Savskoj Prometna nesreća u Zagrebu: Auto na tramvajskoj pruzi naletio na djevojčicu Dea Đurđević (Foto: Instagram) Ona je smirivala druge: Voditeljica kojoj je bus otkinuo ruku poslije nesreće nije ni suzu pustila, tješila je ostale

'Kod desne ruke bili su složeni prijelomi nadlaktice, podlaktice i šake, a lijeva je jedna od najsloženijih ozljeda koju sam u mom 30-godišnjem radu vidio. Radi se o amputaciji lijeve ruke u području lakta s uništenim zglobnim tijelima i nije to ništa toliko izuzetno, to su česte ozlijede. Ali distalni dio, krajnji dio, amputirani dio podlaktice imao je složene prijelome, imao je ozlijede žila i prijelom u području šake', rekao je dr. Kirin te objasnio kako su uspjeli vratiti vitalne funkcije uništenoj ruci.

'Najprije smo zbrinuli prijelome na podlaktici, krvnu žilu na podlaktici i tek tada smo pristupili onome što je bilo primarno – replantaciji, spajanju odvojenog dijela sa dijelom vezanim uz tijelo. To je napravljeno. Za sada je ruka vitalna, sve je dobro, u redu je. Ali ćemo krajnje rezultate tek vidjeti, jer slijedi još operacijskih zahvata', rekao je dr. Kirin te dodao kako će mladić dobiti umjetni zglob, a možda bude potrebe i za transplantacijom mišića. 'Uložen je veliki trud i rezultat je dobar - ruka je vitalna', zaklučio je dr. Kirin.