Tradicijski obrti sve se rjeđe viđaju. Jedan takav u mjestu Cabuna, nedaleko od Slatine, spasio je mladi poduzetnik. Upogonio je djedov stari mlin i tako postao jedini tradicijski mlinar od Zagreba do Iloka.

Galerija


Igor je treća generacija mlinara u obitelji Sokač. ''Odlučio sam se na ovaj način. Završio sam i školu za mlinara, završio sam i majstorski ispit. Moj djed je 40-ih godina otvorio mlin. Ja sam 2013. krenuo njegovim stopama. Ako je mogao on, idem probati i ja. Tu smo gdje smo'', govori mlinar Igor Sokač.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkriće koje će promijeniti tijek povijesti Slika nije dostupna Zelene banane novo su čudo u prehrani!

Obiteljski je ovo posao bez radnog vremena. Radi se ponekad i danima bez prestanka. Kad zatreba, i supruga oblači kutu. Uglavnom je zadužena za vaganje i pakiranje proizvedenog brašna. ''Kad sam vidjela koliko on voli tu svoju ljubav, još sam više stala uz njega. Nastavljamo dalje gdje je njegov djed stao. Ne veliko, ali lijepo se da živjeti'', priča Vlatka Sokač.

Iz starog mlina izlazi pšenično i kukuruzno brašno te kukuruzna krupica. Tradicionalnim mljevenjem žitarica svaki tjedan proizvedu oko dvije tone brašna. Na tome ne žele stati, a planovi su već tu. ''Idemo u izgradnju pekare na stari tradicijski način, gdje bismo pekli kruh od ovog brašna koje mi proizvedemo'', kaže Igor.

A njihovi proizvodi već su prihvaćeni u domovima brojnih sumještana. Osim toga, tradicionalno mljeveno brašno osvaja tržište diljem zemlje.

Stari mlin uskoro bi mogao postati i turistička atrakcija, gdje bi svi zainteresirani, prije svega najmlađi, učili kako su se nekad mljele žitarice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.