Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objasnio Mpemba efekt

VIDEO Ovim je Nikola osvojio nagradu Britanskog kraljevskog društva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Bregović, 29-godišnji kemičar sa zagrebačkog PMF-a dobio je vrijednu nagradu Britanskog kraljevskog društva.

Britansko kraljevsko društvo hrvatskom je kemičaru Nikoli Bregoviću dodijelilo nagradu u iznosu od tisuću funti. Ovaj ju je 29-godišnjak dobio zato što je najbolje objasnio tzv. Mpemba efekt.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Mpemba efekt fenomen je bržeg smrzavanja tople vode od hladne. Tako je nazvan po Erastu Mpembi, tanzanijskom studentu, koji je pitanje bržeg smrzavanja tople vode 1968. godine postavio profesorima na sveučilištu u Dar es Salamu.

>> Hrvatski znanstvenik koji će vas oduševiti!

Dugo je to pitanje mučilo znanstvenike, a upravo je Britansko kraljevsko društvo u lipnju prošle godine odlučilo raspisati natječaj za najbolje i najkretivnije objašnjenje ovoga fenomena. Nagrada je bila tisuću funti.

'Prijatelj mi je rekao za ovaj natječaj. Zaintrigirao me i odmah sam počeo proučavati Mpemba efekt i provoditi prve pokuse', kazao je Nikola. U radu je objasnio kako je najvjerojatniji uzrok ovog fenomena konvekcija, odnosno, fizikalna pojava prilikom koje rashlađena voda u spremniku tone prema dnu, a topla se diže na površinu i tako se smrzava.

Dio novca će, kaže, potrošiti na slavlje s prijateljima koji su ga podržavali cijelo vrijeme, a dio na putovanja. 'Ovo je slatka zarada. Nije u pitanju novac, bitno je da sam radio nešto što je važno i znanost učinio zabavnom', kazao je Nikola.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene