Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik, najavio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin večeras je najavio kako će podnijeti ostavku na svoju dužnost jer se osjeća moralno odgovornim za pogibiju šestorice vatrogasaca na Kornatima.

"Vjerujte mi, u ovoj teškoj situaciji, najtežoj za hrvatsko
vatrogastvo, osjećam se moralno odgovornim za to što se dogodilo i ja ću osobno predložiti i podnijeti svoju ostavku, bez obzira što to neće spasiti živote šest mojih kolega", rekao je Jurin.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Jurin je ostavku najavio iz Splita na upit novinara tko je izravno odgovoran i kada će se znati sve okolnosti tragedije.

Ustvrdio je da odgovornost postoji na svim razinama u zapovjedanju vatrogastva. "Na požarištu na Kornatima bio je zapovjednik koji je odgovoran za cijelu akciju. Ne mogu tvrditi da je izdao krivu zapovjed, ali sasvim sigurno se radi o krivoj procjeni. Može biti i da se klima poigrala sa skupinom gasitelja pa ih je vatra okružila. I meteo uvjeti su vrlo bitni", rekao je Jurin. Naglasio je i da je on osobno, kao glavni zapovjednik, odgovoran za stanje vatrogastva na cijelom području Hrvatske i za operativnu spremnost svih postrojbi.

Također je istaknuo da je u tijeku intenzivna analiza kako
utvrđivanja uzroka požara, tako i analiza same intervencije.

Na upit kako se dogodila tragedija, Jurin je ustvrdio da je uistinu nevjerojatno da su ljudi stradali na mjestu gdje je trava do gležnja.

"Ovo ljeto iza nas je 2000 strašnih požara, puno složenijih nego što je bio ovaj i ne mogu vjerovati da je helikopter spustio gasitelje unutar vatre, ali ne bih htio prejudicirati bilo što. Sačekajmo još dva, tri dana pa ćemo ima transparentnu analizu rezultata", rekao je Jurin i ponovio kako nema dvojbe oko toga da li su vatrogasci trebali ići gasiti požar.

 "Trebali su", rekao je, "jer su vatrogasci služba
koja po dojavi izlazi na svaku intervenciju".

Objasnio je i kako su jučer iza 16 sati dobili neodređenu dojavu prema saznanjima nekih gasitelja da su u okruženju i da je loša veza s njima. Potom su, kaže, alarmirali helikopter da izvidi i budući da nije mogao pomoći, vratio se po kolege gorske službe spašavanja koji su brzom akcijom uspjeli izvući njih u okruženju jer je bilo nemoguće spustiti helikopter na to područje.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić je rekao da su obavijest primili preko centra Divulja u 17,20 sati, u 17,30 bili su u zraku i za 25 minuta nad gasiteljima.

 "Pronašli smo ih, iako je bilo nedoumica gdje su, spustili se, imobilizirali i zbrinuli najkritičnije te ih podigli do noći, što nije bilo lako", rekao je Božić.

Na upit je li pri spašavanju vatrogasaca bilo nekoordinacije, Božić je odgovorio da jest zbog objektivnih okolnosti jer to područje nema mobitel signala i radijski slabo radi. Stoga je apelirao na mobilne operatere da i ta područja pokriju signalom.

Također je ustvrdio da su u gorskoj službi spašavanja odlično opremljeni i obučeni, dok su specijalci, koji su pristigli u pomoć, imali opremu i čamce za zimsko spašavanje.

"Treba dati struku struci. Gorski spašavatelji su majstori za
spašavanje u planinama, a vatrogasci su majstori za gašenje požara", rekao je Božić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene