Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za žene u znanosti'

Mlade znanstvenice dobile stipendiju od 30.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni akademici i znanstvenici odabrali su četiri mlade hrvatske znanstvenice kao pobjednice Nacionalnog programa stipendiranja - 'Za žene u znanosti'.

Ovu prestižnu nagradu već nekoliko godina organiziraju Loreal i UNESCO diljem svijeta. Rosa Karlić, Ana Knežević, Anna Mrzljak i Ivana Stiperski tako su osvojile uglednu stipendiju vrijednu 30 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Ta se stipendija daje mladim znanstvenicama zaslužnim za nove spoznaje, koje svoje znanje prenose i mlađim generacijama.

Ono čime se mlade znanstevnice bave ne zvuči nimalo jednostavno. To su Valna rezonancija i prizemno strujanje u zavjetrini kompleksnografije, problemi koji nastaju nakon transplantacije jetre, analizia šećera koji su vezani na proteine u plazmi čovjeka te utjecaj modifikacije histona na aktivnost gena u stanicama.

S kopliciranim problemima ove se znanstvenice susreću iz dana u dan. Biti žena u znanosti, i uz to uskladiti posao i privatni život, često im je izazov. Najbolje to zna 26-godišnja Ana, najmlađa od nagrađenih. 'Potrebno je razumijevanje i od strane prijatelja naravno. I naravno, svaki dan odrediti koji su prioriteti što se mora napraviti, što može čekati sutra', rekla je Ana Knežević.

Stipendiju vrijednu 30 tisuća kuna djevojke će iskoristiti za daljnje usavršavanje, čeka dovršavanje doktorata, a zasigurno i važna znanstvena otkrića.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene