Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledni akademici i znanstvenici odabrali su četiri mlade hrvatske znanstvenice kao pobjednice Nacionalnog programa stipendiranja - 'Za žene u znanosti'.


Ovu prestižnu nagradu već nekoliko godina organiziraju Loreal i UNESCO diljem svijeta. Rosa Karlić, Ana Knežević, Anna Mrzljak i Ivana Stiperski tako su osvojile uglednu stipendiju vrijednu 30 tisuća kuna.

Vezani članci ecipele.hr Ženske salonke – kako ih uskladiti uz odjeću i izgledati elegantno? Prosvjed u Njemačkoj Europska država planira zabraniti molitelje pred ustanovama: "Radi se o neprihvatljivim napadima"

Ta se stipendija daje mladim znanstvenicama zaslužnim za nove spoznaje, koje svoje znanje prenose i mlađim generacijama.

Ono čime se mlade znanstevnice bave ne zvuči nimalo jednostavno. To su Valna rezonancija i prizemno strujanje u zavjetrini kompleksnografije, problemi koji nastaju nakon transplantacije jetre, analizia šećera koji su vezani na proteine u plazmi čovjeka te utjecaj modifikacije histona na aktivnost gena u stanicama.

S kopliciranim problemima ove se znanstvenice susreću iz dana u dan. Biti žena u znanosti, i uz to uskladiti posao i privatni život, često im je izazov. Najbolje to zna 26-godišnja Ana, najmlađa od nagrađenih. 'Potrebno je razumijevanje i od strane prijatelja naravno. I naravno, svaki dan odrediti koji su prioriteti što se mora napraviti, što može čekati sutra', rekla je Ana Knežević.

Stipendiju vrijednu 30 tisuća kuna djevojke će iskoristiti za daljnje usavršavanje, čeka dovršavanje doktorata, a zasigurno i važna znanstvena otkrića.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju