Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri mjeseca nakon probijanja savskog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela te katastrofalne poplave koja je zadesila dio županjske Posavine, mještani stradalih sela namjeravaju podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog probijanja nasipa, izvjestio je danas jedan od pokretača tužbe Mladen Đaković iz Rajeva Sela.


Đaković je novinarima izjavio kako je među mještanima stradalih sela organizirano prikupljanje potpisa na peticiju, kojom se od Županijskog državnog odvjtništva u Vukovaru traži provođenje detaljne istrage, utvrđivanje odgovornosti i pronalaženje "stvarnog krivca" za nesreću koja je zadesila taj dio županjske Posavine.

Vezani članci Obljetnica poplava u Županjskoj Posavini (Foto: Dnevnik.hr) Stanovnici Županjske Posavine prisjećaju se katastrofalnih poplava: "Organizirat ćemo dane otvorenih nasipa" Slika nije dostupna Katastrofa na istoku Hrvatske - Kao da je palo 10 avionskih bombi

Dio mještana, naime, sumnja da nasip nije puknuo sam od sebe, a kako ne žele uprti prstom u nikoga dok se ne obavi istraga, kaznenu prijavu podnijet će protiv nepoznatih osoba. Te su osobe, kako navode, "od 14. do 19. svibnja ove godine propustili pravovremeno postupati prema posebnim mjerama zaštite od poplava, održavati nasip kod Rajeva sela i Račinovaca da bi mogao obraniti to područje od poplave".

Otkriven uzrok pucanja nasipa u Rajevu Selu

Zbog toga je, ističu, "došlo do prodora vode iz rijeke Save u štićena naseljena i nenaseljena područja u mjestima Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Posavski Podgajci, Đurić, Soljani, Strošinci, Drenovci, Vrbanja, što je uzrokovalo smrt najmanje tri osobe, iseljavanje, povredu prava osobnosti mještana, te materijalnu štetu na imovini u navedenim mjestima, sve u ukupnoj visini od najmanje 50 milijuna kuna".

Đaković je rekao kako su mještani dosad prikupili između 2.700 i 2.800 potpisa na peticiju, kojom zahtijevaju od vukovarskog tužiteljstva pokretanje istrage kojom bi se utvrdio krivac za puknuće nasipa kod Rajeva Sela 17. svibnja i prouzročio katastrofalnu poplavu. "Tražimo krivca za katastrofu koja nas je ostavila bez ičega, želimo da nam se isplati sva nastala materijalna šteta i naknada za pretrpljene boli", poručio je Đaković.

Dodao je kako mještani peticiju s kaznenom prijavom protiv nepoznatog počiinitelja vukovarskom Županijskom državnom odvjetništvu namjeravaju predati u ponedjeljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju