Od autoceste Zagreb - Lipovac dijeli ih samo nekoliko kilometara, no ipak, žive izvan civilizacije. Mještani naselja Kladavac, u sastavu Babine Grede, još uvijek nisu dobili cestu.

Galerija


Mještani naselja Kladavac iako samo nekoliko kilometara udaljeni od autoceste Zagreb – Lipovac, nisu dobili svoju cestu.

Vezani članci Gordan Maras s fritulama u ruci ukazuje na korupciju na zagrebačkom adventu (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Maras: "Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi, 10 kuna od fritula ode na korupciju" Maja Cvjetković i Antea Kodžoman (Foto: Tibor Jurjevic/PIXSELL) Tulumarenje na hit-mjestima i piste zamijenile su mirnijim životima, no šetnju po špici ne propuštaju

S Babinom Gredom s jedne, te s Općinom Ivankovo s druge strane, povezani su makadamskim putem, pa čim padnu kiša ili snijeg, postaju odsječeni od svijeta.

Odsječeni od svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Odsječeni od svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 2

U Kladavcu nema trgovine, pošte, liječnika. Za sve što trebaju mještaju trebaju putovati, a nemaju ni cestu. Ovih dana, kada je Kladavac bio okovan ledom, ni Hitna pomoć nije mogla doći.

Asfalt bi povezao i okolna mjesta, te im skratio put do autoceste.

"Ja ovdje radim u Hrvatskim šumama oko 30 godina, ja sam iskreno, jedno petnaestak automobila promijenio zbog loše ceste i rupa", govori Stjepan Matijašević.

"Imamo kovinotokara, imamo električare, autoelektričare - ljudi bi ovdje nešto otvorili, svoje obrte, ali cesta je glavni problem", kaže Drago Vištica.

Mladi kažu, nemaju razloga ostati. Načelnik je ogorčen na Županiju u čijoj je nadležnosti sporni put.

"Šesnaest godina nam govore da će se nešto napraviti i to se ne dogodi", govori načelnik Josip Krnić.

Da će se ove godine nešto ipak dogoditi poručuju iz Županijske uprave za ceste.

"Od ljeta ćemo krenuti u izgradnju", govori Željko Galić iz Županijske uprave za ceste.

Odsječeni od svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Odsječeni od svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 1

No, radovi će potrajati jer uprava nema potrebnih 27 milijuna kuna, a od Ministarstva prometa za sada je dobila tek dva.

"Ovisi o priljevu sredstava u narednim godinama i radit ćemo to etapno, ja ne mogu obećati da ćemo to riješit u jednoj godini", napominje Galić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji asfalt nema gotovo 30 posto županijskih i lokalnih cesta. Natječaji za novac iz europskih fondova, na njih se ne odnose.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr