Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legalizacija objekata

Mještani Čepina na nogama: Sve platili prije 30 godina i moraju opet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideseti lipnja krajnji je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Kad su željeli legalizirati svoje kokošinjce, mještani čepinskoga naselja Ovčara neugodno su se iznenadili. Cijelo naselje, oko 200 kuća, nema građevinsku dozvolu, iako su sve uredno platili prije 30-ak godina kada su kuće gradili.

Mještani čepinske Ovčare su na nogama. Prekopavaju pordrume i tavane ne bi li pronašli papir koji dokazuje da nisu ilegalni graditelji. 'Da sam uplatio komunalije, ovdje imam dokaz. Ima dokaz parcelacija da je plaćena, ima dokaz projekt da je plaćen. I oni to ništa ne priznaju', kazao je Vinko Krstanović, vlasnik kuće.

Pročitajte i ovo Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije" Slika nije dostupna 'Ukinite zabrane' UN traži legalizaciju prostitucije

Sve to vlasnici kuća platili su IPK-ovo stambenoj zadruzi. Ona je još prije 30 godina trebala ishoditi građevinsku dozvolu za čitavo naselje. 'Nadzorni organ nam je bio tadašnja Stambena zadruga IPK Osijek. Sad više ne postoji, sad ispada da smo mi svi na crno napravili kuće', kazao je Goran Mešić, vlasnik kuće.

>>
HSS: Ministrica Mrak-Taritaš ne poznaje probleme legalizacije

IPK-ova stambena zadruga više ne postoji. Pravnoga slijednika nema, dio arhive izgorio je u ratu. 'IPK nije odradio svoj posao do kraja. Građani su platili sve svoje obveze, međutim nisu dobili građevinsku dozvolu', kazao je Ivo Zrno iz općine Čepin.

Ići ponovno u legalizaciju, koja stoji 30-ak tisuća kuna, mještani Ovčare ne žele. 'Sve je bilo plaćeno kako treba i na vrijeme, a sad ispada da moramo platiti još jednom i to još malo deblje', kazao je Mešić.

Zakon o legalizaciji ne ide na ruku mještanima čepinske Ovčare. 'Takvi nažalost, bez obzira što nisu sami krivi, imaju status bespravnog graditelja i mislim da se njihov problem neće moć drugačije riješiti nego kroz legalizaciju', kazao je Ranko Radunović iz Upravnog odjela za prostorno uređenje.

Ni krivi ni dužni- mještani Ovčare kažnjeni su doslovnom primjenom zakona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene