Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavite pregled!

Poslušajte priče, ali i savjete onih koji su pobjedili u borbi protiv najčešće bolesti kod muškaraca

Mjesec podizanja svijesti o prevenciji raka prostate
Mjesec podizanja svijesti o prevenciji raka prostate DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mjesec podizanja svijesti o prevenciji raka prostate Galerija 1/1 >>
Mjesec je podizanja svijesti o prevenciji raka prostate. Nekoliko muškarca ispričalo je kako su izašli jači iz borbe protiv ove vrste raka i koji za sve imaju samo jedan savjet – odite na pregled.

Rak prostate kod Zlatka Pogačića došao je tiho – bez ikakvih simptoma. Imao je sumnjiv nalaz krvi, a tek nakon nekoliko pregleda je dijagnosticiran rak. Uslijedila je operacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavite pregled koji život znači Movember se bliži kraju, ali... Slika nije dostupna Movember 2013 Muškarci, pregrizite ponos i spasite si život...

''To nije operacija koja je ne znam kako komplicirana, i problem se uglavnom riješi ako je otkriven na vrijeme'', priča Zlatko i kaže da je nakon toga sve svoje prijatelje upozorio.

''Da rekao, poslao sam svima e-mailove i sve živo. Svi znaju, međutim ljudi su vam čudni isto. Neki su nemarni, neki ne, ali neki to zanemare, a poslije: 'jao, pomagaj!'', govori.

''Korisno je i ne treba se sramiti''

Nemaran nije bio Josip Hajduk. I on je obolio prije 15 godina, sa svojih 60. A na kontrole treba ići već nakon 50. godine.

''Nije ugodno, ali je korisno i ne treba se sramiti. Sad zaista ne osjećam nikakve tegobe. Eto, ja sam zahvalan, da pokucam'', kaže Josip.

Iako ih najčešće nema, simptomi se ponekad mogu prepoznati.

''Mlaz postaje slabiji ili sve češće mora mokriti. Ako mlađi čovjek može se pojaviti krv u ejakulatu, što je znak da nešto treba poduzeti'', objašnjava Egidio Ćepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Liječenje najnovijim tehnikama

A liječenje kod nas itekako napreduje. Tako posljednjih godinu dana imamo i robotsku kirurgiju, a operacija izgleda tako da u pacijenta ulazi robotski instument promjera 5 milimetara, a liječnik upravlja robotskim rukama.

''Na taj način nam omogućava da budemo što precizniji u tom zahvatu. Puno smo poštedniji, puno bolje čuvamo strukture, manje se gube krvi, pacijenti brže izlaze iz bolnice i brže se vraćaju svom uobičajenim aktivnostima'', pojasnio je Tomislav Kuliš, urolog KBC-a Zagreb.

Najvažnije je pregled obaviti rano

Oni koji se bore s rakom prostate reći će da je najvažnije rano ga otkriti.

No nije robotska operacija jedini način liječenja raka prostate. Tu su i hormonske terapije, zračenja, lijekovi. Željko Kaštelan,
prvi čovjek Klinike za urologiju i Centra za bolesti prostate, ističe da je rak prostate jedna od najčešćih malignih bolesti kod muškaraca.

''Ako ga otkrijemo na vrijeme, tada su rezultati liječenja izuzetni. Zato je važno ići na pregled. Preporuka struke je da svaki muškarac stariji od 50 godina obavi urološki pregled, a ako postoji obiteljsko opterećenje onda s pregledom treba početi ranije, oko 45. godine života'', kaže Kaštelan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene