Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotinjak mještana vukovarske gradske četvrti Mitnica okupilo se danas na Trgu žrtava Ovčare, koji se gradi u tome naselju, kako bi izrazili nezadovoljstvo.


Mještani su nezadovoljni jer će na budućem spomeniku na središtu trga biti ispisana samo imena žrtava Ovčare, a ne i branitelja i civila poginulih u obrani toga dijela Vukovara. Predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i branitelj Mitnice Zdravko Komšić podsjetio je da su u Domovinskom ratu poginula 82 branitelja s Mitnice, od kojih je njih 20 ubijeno na Ovčari.

"Ako na snazi ostane ovakvo idejno rješenje uređenja trga, to bi značilo da će 20 imena branitelja s Mitnice ubijenih na Ovčari biti ispisana na spomeniku, a 62 imena neće", kazao je te naglasio da bi na spomeniku trebala biti ispisana sva imena poginulih Mitničana ili ni jedno.

Vezani članci Policija, ilustracija Skandal u Varaždinu: Na spomeniku žrtvama holokausta osvanuo kukasti križ i slovo 'U' Stradali u Vukovaru u brojkama - 3 Tragedija grada heroja u brojkama: Stradalo je više od 2700 ljudi, protiv 30.000 vojnika borilo manje od 2000 hrvatskih branitelja...

>> 'Ovčaru smo trebali više internacionalizirati'

Uz to, napomenuo je, imena poginulih žrtava Ovčare već postoje ispisana u Spomen domu Ovčara i vukovarskoj Općoj bolnici, dok imena poginulih branitelja s Mitnice nema nigdje. Ustvrdio je da je idejno rješenje Trga žrtava Ovčare "rezultat političke trgovine" između, u Vukovaru vladajućih, SDP-a i HSP-a Dr. Ante Starčević.

To je opovrgnuo predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Tomislav Džanak (HSP Dr. Ante Starčević) koji je također bio nazočan prosvjednom okupljanju. S obzirom na naziv trga on smatra posve opravdanim da na spomeniku budu ispisana imena žrtava Ovčare, a ne neka druga. Nezadovoljni mještani Mitnice zatražit će od gradskih vlasti da se zaustave radovi na izgradnji spomenika sve dok se ne postigne dogovor između braniteljskih i stradalničkih udruga grada Vukovara o tome koja imena bi trebalo ispisati na spomeniku. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.