Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neće biti ispisana 62 imena'

Mitničani nezadovoljni spomenikom žrtvama Ovčare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak mještana vukovarske gradske četvrti Mitnica okupilo se danas na Trgu žrtava Ovčare, koji se gradi u tome naselju, kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Mještani su nezadovoljni jer će na budućem spomeniku na središtu trga biti ispisana samo imena žrtava Ovčare, a ne i branitelja i civila poginulih u obrani toga dijela Vukovara. Predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i branitelj Mitnice Zdravko Komšić podsjetio je da su u Domovinskom ratu poginula 82 branitelja s Mitnice, od kojih je njih 20 ubijeno na Ovčari.

"Ako na snazi ostane ovakvo idejno rješenje uređenja trga, to bi značilo da će 20 imena branitelja s Mitnice ubijenih na Ovčari biti ispisana na spomeniku, a 62 imena neće", kazao je te naglasio da bi na spomeniku trebala biti ispisana sva imena poginulih Mitničana ili ni jedno.

Pročitajte i ovo Vandalizirani spomenik Miljenku Smoji - 19 sramotan čin na matejuški Spomenik Miljenku Smoji opet na meti huligana! "Ovo je urin, redikule" Spomenik Draži Mihailoviću Pristaše i prosvjednici U Beogradu otvorena spomen-soba i otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

>> 'Ovčaru smo trebali više internacionalizirati'

Uz to, napomenuo je, imena poginulih žrtava Ovčare već postoje ispisana u Spomen domu Ovčara i vukovarskoj Općoj bolnici, dok imena poginulih branitelja s Mitnice nema nigdje. Ustvrdio je da je idejno rješenje Trga žrtava Ovčare "rezultat političke trgovine" između, u Vukovaru vladajućih, SDP-a i HSP-a Dr. Ante Starčević.

To je opovrgnuo predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Tomislav Džanak (HSP Dr. Ante Starčević) koji je također bio nazočan prosvjednom okupljanju. S obzirom na naziv trga on smatra posve opravdanim da na spomeniku budu ispisana imena žrtava Ovčare, a ne neka druga. Nezadovoljni mještani Mitnice zatražit će od gradskih vlasti da se zaustave radovi na izgradnji spomenika sve dok se ne postigne dogovor između braniteljskih i stradalničkih udruga grada Vukovara o tome koja imena bi trebalo ispisati na spomeniku. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene