Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog lošeg vremena nema Josipovića

Misom zadušnicom počelo obilježavanje stradanja Škabrnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misom zadušnicom za sve poginule branitelje koju je predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije počelo je obilježavanje 20. obljetnice stradanja Škabrnje.

'Na današnji dan prije 20 godina dogodio se tužan dan stradanja, kada je tzv. JNA okupirala jedan grad i jedno selo - Vukovar i Škabrnju, a ta dva mjesta postala su simbol stradanja cijele Hrvatske i ujedno utjelovljuju riječi Lijepe naše. Okupator je stravičnim zločinima pokušao utažiti našu čežnju za slobodom, ali unatoč velikim žrtvama nije uspio', poručio je u svojoj propovjedi nadbiskup Puljić.

Obilježavanje je nastavljeno prikazivanjem BBC dokumentarnog filma 'Dom zauvijek' koji sadrži svjedočanstva ljudi stradalih u Domovinskom ratu iz Vukovara, Škabrnje, Zadra, Dubrovnika i drugih gradova te polaganjem vijenaca na spomen obilježju masovne grobnice. Središnja komemorativna svečanost održat će se u 14,30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, a očekuju se predstavnici Vlade i Sabora.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Šima Šesto - 1 Dani sjećanja Sestra koja je pakao Vukovara proživjela u bolnici: "I danas vidim svako to lice. To su bili naši suradnici, civili, ranjenici"

Ured predsjednika obavijestio je da zbog vremenskih uvjeta predsjednik Ivo Josipović neće prisustvovati obilježavanju 20. obljetnice stradanja Škabrnje.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nije danas mogla nazočiti obilježavanju 20. obljetnice stradanja u Škabrnji, jer se zbog magle nije moglo poletjeti iz Osijeka za Zadar, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Izaslanik Predsjednika Republike bit će zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Slavko Barić koji će položiti vijenac na Spomen obilježju za poginule u Domovinsku ratu i obratiti se u ime Predsjednika Republike na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji.

Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u 'Oluji' 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene