Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari komentiraju

'Čeka nas novi politbiro - 'karapetrov', a glavni grad bit će Šibenik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O izboru nestranačkog premijera mišljenje su izrazili i analitičari.

Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti za predloženog mandatara kaže da je to uspješan biznismen sa svim predispozicijama za upravljanje velikim sustavima, ali i čovjek koji nije bio u političkoj areni niti je iznio svoje pozicije građanima koji su na izborima glasali za političke pozicije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastavljanje vlade Orešković došao kod predsjednice po mandat Slika nije dostupna Kandidat za mandatara Tko je Tihomir Orešković?

Petak smatra da premijer mora donositi odluke koje u većini nemaju veze s vođenjem tvrtke pa zbog toga vidi pravu dilemu čemu parlamentarni izbori. Drži da bi bila pogodnija stvar da se raspisao i javni natječaj za to mjesto i onda odabralo najstručniju osobu.

Upozorava također da još ništa ne zna o prioritetima novog mandatara, odnosno kako će gledati, primjerice, na socijalne prilike ili teritorijalni ustroj.

'Ključna stvar je da premijer nije tehnička figura. Premijer, kad se gledaju ovlasti oko ključnih politika koje ne rješava tržište, ima nevjerojatne ovlasti, a ako isključimo dio ovlasti predsjednice Republike, premijer ima sve ključne ovlasti od gospodarskih pitanja do vanjske politike. On mora reći što napraviti s porezima, što napraviti sa žicom na granici sa Slovenijom, kao i s nizom političkih situacija, a ne samo da rješava pitanja na burzi', kazao je Petak.

Za novog mandatara Petak kaže da je neosporno menadžer svjetskog kalibra. No, istodobno ironično poručuje: Ukinite stranke, onda će predsjednica imenovati najbolje menadžere, ne trebaju vam izbori. Smatra međutim ključnim da su stranke te koje zagovaraju politike i s njom izlaze na izbore.

Vlada će po njemu također biti stabilna ako dvije skupine bude stabine. Ona može opstati, ali ne znamo koju politiku možemo očekivati, primjerice hoće li biti radikalnijeg rezanja.

Najveći problem je što mandatar ne zna gdje se našao

Žarko Puhovski smatra da je najveći problem što mandatar nema pojma gdje se našao, kako se ovdje govori i kako se živi zbog čega ne može biti u stanju voditi bilo kakvu politiku osim one koja se zasniva na tehničkim postulatima, dakle mogao bi biti ministar financija.

Puhovski kaže da je Karamarko u jednom od rijetkih sretnih trenutaka pitao gdje postoji škola za premijera, ali ga je taj svijetli trenutak brzo prošao, vrativši se u besmislenu priču o stručnjacima.

Puhovski, međutim smatra, da ekonomist može biti samo u sustavu u kojem se prava politika vodi na drugom mjestu.

'Birači su ovakvim ishodom ostali prevareni'

'U komunističkom modelu to radi politbiro partije, kod Tuđmana je to radilo vijeće obrane i nacionalne sigurnosti, a sada će se vjerojatno uspostaviti novi politbirto - 'karapetrov' koji će vjerojatno stolovati u novom glavnom gradu Hrvatske Šibeniku koji se nalazi na pola puta između Zagreba i Metkovića', rekao je Puhovski.

'Dobije li vlada većinu u parlamentu ona po mišljenju Puhovskog može potrajati najviše godinu dana jer u proljeće 2017. dolazi tsunami kamata na kredite zbog kojih će biti potrebno usvojiti iznimno štedljiv proračun a mislim da to ni jedna vlada neće htjeti bez ponovljenih izbora', kaže Puhovski.

Zaključuje da će vlada nastaviti s vrludanjem dosadašnje vlade, ali na još nižoj razini jer će premijer biti čovjek koji nema pojma o Hrvatskoj, a politički kumovi drugorazredni političari.

Brkić: Vodi se rasprava o stručnosti, no u politici se radi o moći

Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti, kaže da bi načelno dolazak nekoga iz biznisa na čelo vlade trebao biti dobar za gospodarstvo, no u politici se radi o moći i premijer mora imati politički autoritet za provođenje reformi.

'Načelno bi dolazak nekoga iz biznisa na čelo Vlade trebao biti dobar za gospodarstvo, no premijer jedne zemlje je puno više od stručnjaka za gospodarstvo. Takav premijer nema nikakav politički autoritet za provođenje reformi', kaže Brkić.

MOST objavio svoje uvjete za sastavljanje Vlade Tihomira Oreškovića

U javnosti se rasprava vodi o znanju i neznanju, a u politici se prije svega radi o moći, kaže.

'Izvesti bilo kakav reformski zahvat znači imati političku moć', kaže Brkić, ističući da ne poznaje mandatara Tihomira Oreškovića, dok se na osnovu biografije ne mogu donositi sudovi.

Kaže i to kako se u demokraciji na izborima bira pobjednik, koji onda ima legitimnost, ono što mu omogućuje da obnaša vlast i provodi programe. U ovom slučaju, kaže, toga nema. Smatra i da se postavlja i lažna dilema između stručnosti i politike.

'Što znači stručno? Zar, primjerice, psiholog, povjesničar ili pravnik nisu stručni? Zašto politika ne bi mogla ići zajedno sa stručnošću? To je, po meni, lažna dilema', kaže Luka Brkić.

Ističe i kako treba voditi računa o razlici između mikro i makroekonomije.

'Mandatar ima bogato iskustvo, no to je mikroekonomija. Makropogled je bitno drugačiji. U politici morate zadovoljiti načelo efikasnosti, ali i pravednosti, a u vođenju korporacije ovog drugog nema', kaže Brkić.

Postavlja pitanje i što se s poznavanjem institucionalnih sustava u društvu?

'Nadalje, kada se radi u jednoj velikoj kompaniji, menadžeri nemaju previše problema sa financiranjem, dok premijeri imaju itekako problema sa financiranjem', zaključuje Brkić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene