Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Finska predsjednica Tarja Halonen

'Mislite manje o vjenčanju, više o braku s EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera Patria ili sumnja na korupcijske sprege hrvatskog ministarstva obrane i tog finskog proizvođača oklopnih vozila - bila je zacijelo jedna od najaktualnijih tema razgovora finske predsjednice Tarje Halonen s hrvatskim državnim vrhom. Za Novu TV govorila je i o finskom viđenju dinamike hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Finska tvrtka znakovita imena Patria u Sloveniji je do grla upletena u korupcijski skandal s vladom zbog prodaje vojnih oklopnih vozila, a po svemu sudeći i u Hrvatskoj - po prirodi stvari ne otvara samo sudska već i politička pitanja. 'Razgovarala sam s vašim predstavnicima i rekli su da nemaju ništa za skrivati i u tom smislu sve bi trebalo biti transparentno. Ne mogu reći ništa više jer sve ostalo je stvar pravosuđa i policije. Ako tu nešto ima, a naglasak je na 'ako' jer mi to ne znamo', kazala je finska predsjednica Tarja Halonen.  

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..." Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Najteže stvari neriješene

Uz diplomatski obvezujuću rečenicu potpore Hrvatskoj na putu u EU i do sada odrađenom poslu, predsjednica ne želi govoriti o mogućem tajmingu završetka pregovora. 'To nije poput ispita na fakultetu kada znate kada vam je rok. EU članstvo je poput braka, to nije samo jedan dan kada stupate u brak. I stoga znam reći: Mislite manje o vjenčanju a više o braku', pojasnila je. Jer u pregovaračkom su procesu, kaže, najteže stvari i dalje na stolu. 'Nadam se da će ti dokumenti koji nedostaju ipak još stići u Hag', dodala je.

Finska predsjednica smatra da 'Haag i Bruxelles nisu u zakonu spojenih posuda'. I da nije stvar Unije što Xavier Solana ne da promatračke dnevnike. Politička gledišta Tarje Halonen ne odmiču se ni milimetar od gledišta zemalja tzv. britanskog kruga. S druge strane, ona je političarka potekla iz naroda a ne elite. Predsjednica je zemlje s tradicijom velikog udjela žena u politici. Za tu je stvar, procjenjuje, Hrvatska na dobrom putu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene