Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Miroslav Radić svjedočio na suđenju za Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, na suđenju optuženima za ratni zločin na Ovčari svjedočio je Miroslav Radić, kojega je Haški sud (ICTY) nedavno oslobodio odgovornosti za taj zločin, izjavio je da, iako je u Vukovaru bio do 24. studenoga te godine, nije znao da je u noći između 20. i 21. studenoga na Ovčari strijeljano više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika.

"Da sam tada to znao, ne bih poštedio niti rođenog brata", kazao je Radić, odgovarajući na tvrdnje optuženog pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara Predraga Milojevića da ga je obavijestio da se "nešto čudno događa na Ovčari" i da su tamo bili pripadnici JNA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rehak: Optužnica protiv Radića kasni 10 godina Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv Miroslava Radića

"Sljedećeg dana je Radić bio strahovito bijesan", kazao je
optuženi Milojević, tvrdeći da mu je Radić za jednog od
svjedoka-pokajnika u postupku protiv optuženih pred Specijalnom sudu, kazao: "Cijeli ga rat čuvam i sad je morao okrvaviti ruke".

Radić je ostao pri svojim tvrdnjama da u vrijeme kad je počinjen zločin na Ovčari nije niti znao da postoji Ovčara, niti je imao potrebe znati što se događalo izvan Vukovara i izvan zone za koju je bio odgovoran.

Treća motorizirana četa Gardijske brigade, kojoj je on bio na čelu od početka listopada 1991. godine, u borbama za Vukovar sudjelovala je zajedno s četom Teritorijalne obrane kojom je zapovijedao prvooptuženi Miroljub Vujović i jedinicom "Leva Supoderica", kojom je zapovijedao optuženi Milan Lančužanin.

"Moj zadatak je bio osloboditi dio teritorija od naselja Petrova
Gora do naselja Šesta proleterska divizija", kazao je Radić, dodajući da Vujoviću i Lančužaninu nije bio pretpostavljeni, ali da je zapovijedao napadima i davao im zadatke.

Jedinica prvooptuženog Vujovića, koji je u svojoj obrani tvrdio da Teritorijalna obrana Vukovara nije postojala, prema Radićevim riječima, bila je najbrojnija i Vujović je "slovio" kao zapovjednik Teritorijalne obrane.

Radić, međutim, nije mogao odgovoriti na pitanje tko je Vujovića formalno postavio na tu dužnost. Na pitanje predsjednika vijeća, suca Veska Krstajića, je li ga je postavio Mile Mrkšić, u Haškom sudu nedavno osuđen na 20 godina zatvora, Radić je izjavio da Mrkšić za to "nije bio ovlašten".

Ponovljeni postupak protiv 16 optuženih pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" nastavljeno je u srijedu nakon što je predsjednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić odbio zahtjev obrane optužene Nade Kalabe za izuzeće predsjednika sudskog vijeća Veska Krstajića.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene