Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čak Dva otvorenja

Miró stigao u Zagreb!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjetnički paviljon spreman je za svoj najveći ovogodišnji projekt, izložbu "Joan Miro: remek-djela iz Fundacije Maeght" - četrdesetak slika, skulptura, litografija i crteža tog proslavljenog katalonskog umjetnika već su postavljeni i spremni za čak dva otvorenja - 30. rujna i 1. listopada.

Prva dva otvorenja namijenjena su uzvanicima, a vrata jednog od najljepših zagrebačkih izložbenih prostora, koji je za ovu prigodu zatamnjen čime su Miróova djela još više dobila na izražajnosti, za posjetitelje se otvaraju 2. listopada.

Pročitajte i ovo Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Dugogodišnja tradicija Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor" Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga"

"Sretan sam što se izložba predstavlja u Zagrebu, gdje je Miró već izlagao, ali nikada u ovolikom opsegu", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Olivier Kaeppelin, direktor Fundacije Maeght, koji uz ravnateljicu Umjetničkog paviljona potpisuje autorsku koncepciju izložbe.

Miró nas uvodi u čudesan svijet snova i neobičnih likova iz vremena njegovog djetinjstva, a posebno sam zadovoljan što je u Zagrebu i rijetko izlagana velika tapiserija koja izražava sve ono što je u središtu njegova rada, vitalnost, izražajnost boja i sposobnost da nas ponese, istaknuo je.

Među četrdesetak izloženih radova je čak 21 Miroova skulptura, kojih Fundacija Maeght ima najviše u svijetu. Na izložbi su skulpture predstavljene kroz razdoblje od dva desetljeća, od ranih šezdesetih, kada se počeo ozbiljnije zanimati za taj oblik likovnog izražavanja, do početka osamdesetih.

S obzirom na to da je Miró jedan od najvećih crtača modernog razdoblja 20. stoljeća, predstavljamo i njegove crteže, od svih velikih slikara tog vremena njegovi su radovi bili najživlji i najprovokativniji, rekao je Kaeppelin, ustvrdivši kako je on aktualan i danas, cijene njegovih djela rastu, a mnogi mladi umjetnici referiraju se na njegov rad.

Zagreb: Djela umjetnika Joana Miroa iduće jeseni u Umjetničkom paviljonu

Veza Miróa i Fundacije Maeght započela je sredinom 20. stoljeća, otkada je nezaobilazna kada je riječ o modernoj i suvremenoj umjetnosti - svjetske galerije i muzeji redovito posuđuju djela iz te fundacije kada priređuju izložbe Miróa, Matissa, Bonnarda, Caldera, Giacomettia, Braquea.

Po riječima Jasminke Poklečki Stošić, izložba u Umjetničkom paviljonu od prvog je trenutka osmišljena kao prožimanje dijaloga između Fundacije Maeght i slavnog umjetnika, te na vrlo suptilan način isprepliće priču o dvije osobe, Miróa i Aimea Maeghta, koji su, uz ostale, oblikovali umjetnost prošlog stoljeća.

Uz sponzore i pokrovitelje održavanje izložbe su na konferenciji pozdravili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te, u ime Ministarstva kulture, Nevena Tudor Perković, koja je izrazila uvjerenje da interes za izložbu neće biti velik samo u Hrvatskoj nego i u regiji, te da će ju organizirano posjećivati i škole.

U Umjetničkom paviljonu su izložene, među ostalim, "Djevojka koja nestaje", djelo reproducirano u brojnim pregledima povijesti umjetnosti, "Milovanje ptice", skulptura visoka tri metra smještena u središtu rotonde Paviljona, te niz ulja na platnu "Rođenje dana", "Žena i ptica", "Let ptica u praskozorje", "Pjev livade" i skulpture "Glava i ptica", "Žena koja sjedi s djetetom", "Ekvilibrist", "Okrunjena glava".

Izložba će biti otvorena do 8. veljače iduće godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene