Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog novog zakona o mirenju podržali su svi saborski klubovi.


Također, naglasili su potrebu rješavanja sporova izvan suda čime bi se omogućilo smanjenje velikog broja neriješenih predmeta i potaknuo razvoj kulture dijaloga i kompromisa.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO: Željka Antunović i Antičević Marinović rasplesale Mljetsku večeru Slika nije dostupna Oporba želi da Jandroković još jače pritisne Italiju zbog TV signala

'Sudski postupak uvijek je skup', kazala je Ingrid Antičević-Marinović (SDP) naglašavajući kako osnovi cilj ovog zakona treba biti smanjenje broja zaostalih predmeta te rješavanje novih sporova na najjeftini način, izvan suda. Nažalost, upozorava, u Hrvatskoj takav oblik rješavanja sporova nije zaživio u dovoljnoj mjeri.

>> Spas za pretrpane sudove: Sabor o zakonu o mirenju

'U Hrvatskoj ima malo dijaloga, dosta propagande, i ne razvijamo kulturu mira', kazala je SDP-ova zastupnica. Vlast mora, naglašava, učiniti sve da se taj institut kontinuirano, stalnim kampanjama približi građanima i bude im dostupan. Istu zamjerku ima i Goran Beus-Richembergh (HNS/HSU) koji upozorava da je upravo važeći zakon najbolji pokazatelj kako u hrvatskom zakonodavstvu teško zažive novosti i bolja rješenja.

Mirenje je najbolja alternativa i potrebno je razbiti famu o Hrvatima kao o narodu koji se voli tužiti, a ne miriti, kazao je i naglasio kako je stoga potrebna stalna edukacija građana. (Hina)