Mirando Mrsić (Foto: Pixell)
Mirando Mrsić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Mrsić kaže da Vlada prijedlogom zakona o studentskom radu omogućava jeftinu radnu snagu.


Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić u petak se osvrnuo na prijedlog zakona o studentskom radu.

Vezani članci Ilustracija Sve o studentskoj zaradi: Moraju li plaćati porez, kada se moraju odjaviti s porezne kartice roditelja... Slika nije dostupna Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju podigao prašinu među studentima, sada se oglasilo i Ministarstvo

"Vlada je jučer donijela prijedlog zakona o studentskom radu po kojima se određuju uvjeti pod kojima rade, ali nisu ih uredili, nego su omogućili jeftinu radnu snagu", rekao je Mrsić i nastavio.

"Hrvatska ima jeftinu radnu snagu. Vlada se već hvalila i zvala investitore, sada očito žele isporučiti i jeftini studentski rad. Pripremili su poreznu reformu koja ide na ruku kapitalistima i sada žele isporučiti jeftinu radnu snagu. Iako smo tijekom rasprave ukazivali na probleme - studenti neće biti zaštićeni, koliko moraju raditi - ispada da će raditi više, a imati manje prava nego radnici koji su zaštićeni", kaže.

Mrsić je rekao da u zakonu ima dobrih stvari. "Minimalna satnica da im se ne spušta ispod minimalne razine. Također, minimalno veća plaća u praznicima. To je jedino pozitivno", rekao je.

Dodao je kako će studenti bili lišeni radnih prava, te da će raditi više, a imati manja prava.

"Posebno bih želio naglasiti da bi rad trebao biti u funkciji tržišta rada, a ne da lakše studiraju i dođu do titule. Osuđuje ih država da moraju raditi da mogu studirati. Obrazovanje ne smije ovisiti o materijalnom statusu. Red koji je trebao uvesti zakon nije uveden i budućnost studentskog rada u Hrvatskoj nije definirana", smatra Mrsić.

"Ono što bih htio reći jest da su studenti budućnost Hrvatske, a ne jeftina radna snaga", poručio je. Kaže kako ni studenti i radnici neće biti izjednačeni.

"Isti ljudi za isti posao različito će se plaćati. Bilo bi logično da se plaća po onome što radi. Ako ima posao gdje su inače radnici više plaćeni, on dobiva manje...", kaže Mrsić.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju